Вести

Шапић: Краљева чесма ће бити санирана и рестаурирана

Градоначелник Београда Александар Шапић присуствовао је данас комеморативном скупу и помену невиним жртвама комунистичког режима у Београду и Србији и том приликом подржао обнову  девастиране „Краљеве чесме” у Лисичјем потоку. Идеја је да се у сарадњи с градом и надлежним институцијама и предузећима чесма рестаурира, а према оригиналном изгледу и нацрту, који је радио тим архитекте Николаја Краснова, обнови читав спомен-парк у склопу којег би се подигао и први споменик бројним жртвама стрељаним без суда на овој локацији крајем 1944. године.

Шапић је подржао скуп као „Србин и родољуб, као први међу једнакима”, изражавајући наду да ће моћи да уради оно што је требало много раније да буде урађено.

Ово место је важно како бисмо указали на то да је бољшевички, комунистички режим српском народу и српској држави донео само чемер, јад и несрећу. Некима је направио платформу да добију своје државе, некима је створио чак и нације, нама не видим да је добра донео. Због националног помирења важно је да правимо јасну разлику између тог режима и наших сестара и браће који су се борили против нациста и фашиста у народноослободилачком покрету једнако као и борци Југословенске војске у отаџбини. После 2000. године десила се рехабилитација Равногорског покрета, али ми се чини да су још увек дубоке ране међу нама због прекрајане историје. И други народи имају различитости, али постоје тачке које треба да нас уједињују, рекао је Шапић.

Шапић је најавио да ће се за почетак санирати и рестаурирати чесма која је, како је оценио, посвећена једној од најважнијих историјских личности српског народа краљу Александру.

Завод за заштиту споменика ће урадити детаљан пројекат санације, након чега ћемо читав овај парк уредити јер он треба да буде спомен-обележје жртвама комунистичког, бољшевичког режима. Неке ствари морамо да оставимо иза себе, али не смемо да их заборавимо. Дајем вам јавно обећање да ће Град Београд овај пројекат завршили зарад националног јединства, зарад тога да као Срби једни друге штитимо и да бисмо чували сећања за будућа времена, нагласио је Шапић. 

 

Извор: Танјуг