Вести

Шапић: Неки ће након избора бити избрисани са политичке сцене

На питање да ли очекује да остане на месту потпредседника и након Скупштине странке, Александар Шапић, председник Општине Нови Београд и потпредседник Главног одбора Српске напредне странке, у интервјуу поручио је да је мање важно шта он очекује, а више шта чланови мисле, у кога верују и шта осећају.

Уколико је питање да ли би то волео, одговор је да - рекао је Шапић уочи седнице Председништва Српске напредне странке, која се одржава данас.

* Крајем маја ујединили су се Српски патриотски савез и Српска напредна странка, сада када је прошло неколико месеци мислите ли да је та одлука била исправна?

- Од својих схватања и доживљаја политике нисмо морали да одустанемо нити да се мењамо. И данас говоримо и радимо све исто као и пре уласка у Српску напредну странку , само што нам је одговорност далеко већа, а средства за имплементацију наше политике далеко јача. Тако да из мог угла и из угла Српског патриотског савеза, била је исправна. Верујем да ни Српска напредна странка нашим уласком ништа изгубила није и да ће појединци из некадашњег Српског патриотског савеза, временом дати свој значајан допринос у јачању саме Српске напредне странке.

* Да ли сте ви лично више добили или изгубили тим уједињењем?

- Све што сам рекао за Српски патриоткси савез, можете ставити и у прво лице, као да сам рекао за себе. Да се не понављам.

* Месецима са председником Извршног одбора Дарком Глишићем обилазите страначке одборе широм Србије, како су вас прихватили чланови напредњака?

- Није захвално, а ни превише пристојно говорити о себи, а нарочито не уколико је то у неком суперлативу, па би то питање ипак било најбоље да поставите некоме од људи са којима сам се у тим посетама срео и разговарао, а било их је близу 25.000. У сваком случају, ја сам и више него задовољан.

* Да ли је било неких негативних коментара?

- Лично их нисам чуо, што не значи да их није било.

* Октобар је месец одлуке у Српској напредној странци, очекујете ли да останете на месту потпредседника и након Скупштине странке?

- Мање је важно шта ја очекујем, а више шта чланови мисле, у кога верују и шта осећају. Од њихове одлуке ће то зависити, а мање од мог очекивања. А ако ме питате да ли бих волео, одговор је да.

* Да ли ћете остати у СНС-у уколико се Александар Вучић повуче са чела странке?

- Вучић је ову странку направио и довео је у позицију да буде највећа и најјача организација на овим просторима, најмање у последњих пола века. Персонификација је политике коју СНС води и он докле год је жив, без обзира на своју формалну позицију у странци, имаће на њу највећи утицај и биће највећи ауторитет за све њене чланове. То је као да питате родитеља да ли ће остати родитељ свом детету и онда кад оно започне самосталан живот. А што се тиче његове одлуке да ли жели да остане формално на челу странке, то заиста не бих коментарисао, јер бих тиме ушао у неке можда његове личне разлоге и изборе на које немам право и то себи никад не бих дозволио. Свакако да бих волео да остане, јер би тако свима нама било лакше, али и ако се одлучи за супротно, остаће оно што сам на почетку овог одговора рекао, тако да нема разлога да било ко из ње због тога излази.

* Када смо код председника Србије, рекли сте да вам је Саша Јанковић још раније рекао нешто од онога што је изнео у јавност, да ли сте то некада рекли Вучићу с обзиром да сте рекли да вам је у међувремену лидер Српске напредне странке постао пријатељ?

- Никада у животу у јавност нисам износио шта говорим у приватним разговорима, а нарочито не са људима који су ми пријатељи, па то нећу ни сада чинити.

* Да ли сте и ви имали сличне понуде од странаца какве је имао Јанковић?

- Не, никада.

* Бошко Обрадовић је рекао да Двери излазе на све изборе, очекујете ли и да ће опозиција окупљена око Драгана Ђиласа и Вука Јеремића донети исту одлуку?

- Нисам сигуран да ће изаћи на изборе.

* Опозиција тврди да има велике шансе на изборима у Београду, како то коментаришете?

- Легитимно је право свакога ко излази на изборе да се нада победи. Чудно би било да је другачије. Тако да је то скроз у реду.

* Да ли је време да нам откријете какве су вам амбиције када је у питању главни град Србије?

- Ја сам то рекао давно, још пре неколико година, не знам шта ново очекујете сад да кажем. Али ајде, пошто овде изгледа владају често амнезије, а и људи се неретко праве да и кад нешто кажу, да то нису рекли, ја ћу поновити. Сматрам да бих био добар градоначелник и да имам највише знања, искуства и резултата из те области и верујем да бих могао доста да урадим за наш главни град. Е сада, да ли ћу ја бити кандидат за градоначелника испред наше листе, то у овом моменту не могу да вам потврдим, јер још одлуку нисмо донели. Верујем да ћемо је убрзо донети, јер грађани треба да знају ко су именом и презименом људи који од њих траже поверење за важне ствари и функције које имају намеру да обављају у земљи, а позиција градоначелника Београда је свакако једна од тих. Оног момента када будемо проценили ко је особа која има највише шанси да завреди значајније поверење Београђана, ми ћемо са његовим именом и изаћи. Уколико то будем ја, преузећу пуну одговорност за све оно што нас чека како у кампањи, тако и после ње. Уколико то буде неко други, имаће од мене пуну подршку, као да сам и сам у питању, и у том случају ћу се, такође, потрудити да дам свој пун допринос нашој победи.

* Очекујете ли прљаву предизборну кампању и да ли је време да се уведе нормална комуникација међу политичким противницима?

- Да, очекујем јако прљаву кампању, јер постоје људи који ће, уколико не завреде значајнију подршку нашег народа на овим изборима, највероватније бити избрисани са наше политичке сцене заувек. Због тога ће на све бити спремни. Па чак и да уруше сопствено друштво и државу. Ми ћемо се зато понашати потпуно супротно од њих. Нећемо урушавати рођену државу, нећемо тровати рођени народ, нећемо ширити мржњу међу комшијама и пријатељима и нећемо дозволити да политика буде разлог српског нејединства и, не дај боже, могућег сукоба међу нама. Бићемо представници и оног дела нашег народа који за нас не гласа или нас данас можда скроз не разуме. Ми смо дужни да и за њих покажемо разумевање. И на крају, показаћемо како се понашају одговорни људи који воле и чувају своју земљу, а не јуре по сваку цену за политичком добити или функцијом.

 

Дан наде и разочарења

* Полемика се ових дана води и о петом октобру и ту чак и поједини функционери Српске напредне странке имају различите ставове, како ви гледате на тај дан?

- Дан велике наде, који је временом постао дан још већег разочарења.

 

 

 

Извор: Ало