Вести

Селаковић: Борба Србије са ковидом у складу са људским правима

Mинистар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да се поштовање принципа владавине права не може укинути ни у једној кризи и ни под каквим условима и нагласио да ће Србија наставити да се бори против ширења вируса корона у складу са принципима Европске конвенције о људским правима.

''Мере које је Србија предузимала од марта ове године у циљу спречавања ширења заразе су биле пропорционалне и неопходне'', рекао је Селаковић у обраћању на 130. министарском састанку Савета Европе (СЕ), посвећеном владавини права и поштовању људских права у условима пандемије коронавируса.

Селаковић је истакао да је Србија у том процесу доследно водила рачуна и о поштовању права мањина.

Селаковић је указао на проблем насиља над женама и навео да ће Србија, као једна од првих осам земаља које су ратификовале Истанбулску конвенцију, наставити одлучно да подржава борбу против овог друштвеног проблема.

Нагласио је да је Србија доследно посвећена принципима и вредностима СЕ што, како је навео, потврђује и формирање Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Селаковић је истакао да је Србија опредељена за континуирану сарадњу са Европским судом за људска права и да је успела да изврши најкомплексније пресуде тог суда.

''Подсећам да Србија подржава сваки ангажман СЕ на Косову и Метохији који има за циљ унапређење стандарда у домену људских права, владавине права и демократије, а који је у складу са статусно-неутралном политиком СЕ'', истакао је шеф дипломатије.

Селаковић је том приликом упутио саучешће грађанима Аустрије и породицама жртава терористичког напада у Бечу.

 

 

 

Извор: Танјуг