Вести

Селаковић: Данас је Србија на сигурним ногама и темељима

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Никола Селаковић рекао је на отварању изложбе "Борба за слободу и за државност српског народа" у Новом Саду да не постоје три речи које боље и сликовитије описују историју српског народа него што су то речи из наслова изложбе - борба, слобода и државност.

Селаковић је навео да му је част што је имао прилику да са покрајинском секретарком за културу Драганом Милошевић и градоначелником Новог Сада Миланом Ђурићем отвори ову изложбу, која долази у трећи град у Србији за редом, после Београда и Ниша.

Изложбу су Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарство одбране заједно уприличили за српску публику, поводом 220 годишњице првог српског устанка.

"Када погледате наслов наше изложбе - "Борба за слободу и за државност српског народа" - нема три сликовитије речи које боље описују историју нашег народа, него што су то борба, слобода и државност. И да су те три речи органски и међусобно зависно повезане, да без борбе нема слободе, а да за нас Србе, слобода без државе не постоји", поручио је Селаковић.

Додао је да су посетиоци у прилици да кроз ликовна, вајарска и сликарска дела аутора изложбе Зорана Ивановића и Небојше Ђурановића расветле и једну четврту реч, а то је памћење, односно сећање.

"Ова изложба је једна карика, један беочуг у ланцу наших стремљења и наше жеље да негујемо и јачамо културу сећања. Јер све оно што смо рекли, борба за слободу и за државност српског народа, не би постојали ни данас, нити би у нама самима постојала та клица и спремност да се боримо и за слободу и за државност, да нисмо неговали вековима, чували и стално понављали сећање на наше славне претке. Баш оне претке који су заслужни што данас имамо Србију слободну, што имамо уређену, на сигурним ногама и темељима, као једну европску, стару, поштовану државу", поручио је Селаковић.

Захвалио је министру одбране у Влади Републике Србије Милошу Вучевићу на подршци коју је дао за организацију изложбе, као и градоначелнику Града Новог Сада Милану Ђурићу и покрајинској секретарки Милошевић.

"Позивам све грађане Новог Сада да наредних дана дођу и да посете ову изложбу, да виде да је национална идеја нешто што итекако може да нас надахњује, како данас тако и у будућности и да она, када је у питању српска славна прошлост, представља једну неисцрпну инспирацију, за увек ново и ново стварање", закључио је Селаковић.

 

 

 

Извор: Танјуг