Вести

Селаковић: Изјава Јахела Вилана је својеврсни безобразлук

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић негирао је тврдње амбасадора Израела у Србији Јахела Вилана да је Србија у Вашингтону потписала споразум са Косовом и истакао да су представници Приштине и Београда потписали два различита документа.

Реагујући на наводе амбасадора Вилана, Селаковић је рекао да је таква изјава "својеврсни безобразлук" и нагласио да су председник Вучић и тадашњи премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти потписали два различита документа.

"У документу који је потписао Хоти стоји да су Приштина и Израел сагласни да се међусобно признају, а у документу који је потписао Вучић стоји да је Београд сагласан да отвори привредно, државно представништво у Јерусалиму до 20. септембра 2020. године и да измести амбасаду до 1. јула 2021. године", рекао је Селаковић и показао оба документа.

Селаковић је нагласио да је председник Вучић потписао документ у којем се не помињу ни Косово ни Приштина, док је Израел подлегао притисцима.

Амбасадор Вилан је рекао и да је Израел признао независност Косова под притиском Сједињених Америчких Држава, а Селаковић је рекао да то значи да је председник Александар Вучић издржао "језиви притисак" у Вашингтону.

"Србија треба да се поноси председником Вучићем који је био у стању да у сред Вашингтона издржи језиве притиске, да не потпише оно што је неко данас покушао да му спочитава и да сачува нашу националну позицију, а држава Израел није успела да одоли тим притисцима", рекао је Селаковић.

Селаковић је рекао и да у овом тренутку није извесно да се говори о измештању амбасаде Србије из Тел Авива у Јерусалим и нагласио да је "мало вероватно" да до тога дође посебно након израелског признавања Косова.

Селаковић је додао да је председник Србије у сталној комуниикацији са Сједињеним Америчким Државама и европским лидерима по том питању.

"Након договора у Вашингтону у року од седам дана председник Вучић се чуо са премијером Израела Бењамином Нетањаху и рекао да ће Србија, ако Израел не призна Косово, поступити у складу са овим договором да пребаци амбасаду у Јерусалим. О томе је обавештен Нетањаху, да не буде забуне да смо ми нешто потписали, па да смо променили", рекао је Селаковић.

 

 

Извор: ТВ Прва