Вести

Селаковић: Комуникација Вучића и Макрона учестала, сусрет одлична ствар

Комуникација између председника Србије и Француске Александра Вучића и Емануела Макрона је веома учестала, поручио је министар спољних послова Никола Селаковић, додајући да је одлична ствар да се председник Србије, чак и у тренутним међународним околностима обележеним епидемијом ковида-19, виђа или чује са светским лидерима.

Селаковић је рекао да га не чуди што ће се сутра одржати састанак двојице званичника и навео да је агенда веома садржајна.

"Србију и Француску, нарочито од доласка председника Макрона на чело Француске, од оживљавања некадашњег споразума о стратешком партнерству, везује много тога. Поред дијалога између Београда и Приштине, који је и те како важан, ту је и наше напредовање у поступку придруживања ЕУ и све садржајнија економска сарадња и све веће француске инвестиције у Србију", навео је Селаковић.

 

Поносан сам што смо подигли споменик Стефану Немањи

Поносан сам што сам део владајуће структуре која је смогла снаге, не само финансијски него и вољно да подигне споменик Стефану Немањи, изјавио је Селаковић.

Селаковић је указао да је у питању први споменик Стефану Немањи, не само у Београду, већ и у Србији.

Рекао је да не може да одговори на питање зашто споменик том средњовековном владару до сада није постојао, истичући да то треба да кажу они који су били одговорни за прошла времена.

Селаковић је поставио питање зашто у Београду не постоји споменик Михајлу Пупину и оценио да споменик заслужују људи који су донели добро српском народу и чији су резултати на овом свету и даље видљиви, међу којима су Доситеј Обрадовић и Вук Караџић.

Селаковић је објаснио своју изјаву да се Срби презивају на ''ић'', рекавши да је цитирао говор патријарха Иринеја, који, како је нагласио, не значи да они који немају презиме на ић нису Срби.

"Ја сам цитирао говор патријарха Иринеја у којем је сликовито говорио о значају Стефана Немање и у којем је рекао да не бисмо били Срби и не бисмо се презивали на ић, што никако не значи да људи који немају презиме које се завршава тим завршетком нису српске националности. Није важно како се презивате него како се осећате, национална припадност је ствар осећаја и личног опредељења, барем је то тековина краја 20. и почетка 21 века", објаснио је Селаковић.

Истакао је да је Стефан Немања заслужио да има споменик, као и његови потомци који су у тешким веменима владали Србијом и чинили колико су могли, а што се тиче естетике, навео је да колико је у Србији старо подизање споменика, толико су старе и дебате о њима.

Селаковић је рекао да је разговарао са многим градоначелницима у Србији који су честитали и изразили жељу да подигну споменик Стефану Немањи или Стефану Првовенчаном или Јефимији, првој српској песникињи.

Додао је да највише споменика у Србији има књегиња Милица која је такође била владар у време када су жене као владари биле незамисливе.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк