Вести

Селаковић: Немачки нацисти су били згрожени Јасеновцем

Немачки нацисти згражавали су се оним шта су хрватски нацисти радили Србима у Јасеновцу и колико су их убили, рекао је министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић реагујући на изјаву председника Хрватске Зорана Милановића да су "Срби убијани у Јасеновцу, јер су пружали отпор, због чега су били третирани као непријатељи".

"Бомбастичне изјаве и напади на председника Хрватске би могли да доносе ситне политичке поене и популарност, али то није поента. Kада стварно видимо да ли је нешто од овога што је Милановић говорио тачно, али ја сам уверен да није, јер сам учио, слушао и видео истину, овакве приче треба да буду озбиљан мотив, подстицај свима нама да научимо што више о чудовишној, одвратној, нацистичкој држави, Независној Држави Хрватској. Јасеновац је био машинерија зла, то је била машина, фабрика смрти", рекао је Селаковић.

Селаковић је нагласио да су дешавања током Другом светског рата имала позадину.

"То је последица једне усташке идеологије, која је кулминирала у Другом светском рату. Независна Држава Хрватска је спроводила доследно ''правило трећине'' - побити трећину Срба, другу трећину покатоличити, трећу протерати. Милановић каже, ''пружали су отпор''. Kо је пружао отпор? Жене и деца? Старац Вукашин Мандрапа, наш симбол страдања? Зашто је убијен Сава Шумановић, један од најбољих српских сликара? Одсекли су му једну, другу руку, па га убили. Да не би пружао отпор. То је била политика Независне Државе Хрватске према Србима, које је, према усташкој идеологији, требало збрисати са лица земље", изјавио је Селаковић.

Селаковић је рекао да су убијања Срба почела и пре Јасеновца.

"Срби су убијани и пре Јасеновца током Другог светског рата, бацани у јаме, а у Јасеновцу су кренула масовна убијања. Kада пратите случај Дијане Будисављевић, видите да је жена приметила једну ствар - најгори третман против којих је Независна Држава Хрватска имала су српска деца. Јеврејска деца су могла да добијају пакете, српска нису могла ни то. Умањују се бројке убијених, а специјални Хитлеров изасланик у Независној Држави Хрватској је рекао колико је људи убијено", навео је Селаковић.

Селаковић је рекао да је за њега филм "Дара из Јасеновца" озбиљан и одличан филм, из кога наша деца треба да виде историју, јер то не треба да се заборави никада.

"Не сме се заборавити смрт једне особе, а не неколико стотина хиљада људи", поручио је Селаковић.

 

Неповредивост граница важи и за границе Србије

Ако се залажете за неповредивост граница то онда значи да не можете да дирате ни границе Србије, поручио је Селаковић коментаришући наводни нон-пејпер којим се предлажу промене граница на Западном Балкану.

"Шта да мислим о томе? Не знамо ни да ли постоји такав нон-пејпер. Нагађати одакле је, ко је аутор, не вреди", рекао је Селаковић.

Селаковић је додао да жели да укаже на то да сви страни саговорници са којима је разговарао као министар спољних послова истичу неповредивост граница, али да на то сви другачије гледају.

А када је реч о том папиру, како примећује, у Србији имате део чаршије која је спремна да каже да Kосово и Метохија није део Србије.

"Ја кажем да јесте, и ако се залажемо за неповредивост граница то онда значи да не можете да дирате ни границе Србије. И ко год да напада овај папир, треба то да има на уму. Ако хоћеш да штитиш себе, штити и оне око себе. То је оно што Србија показује, и увек каже да поштује територијални интегритет Босне и Херцеговине. Тачка. То значи да поштујемо Дејтонски мировни споразум", нагласио је Селаковић.

Упитан да прокоментарише речи лидера Странке демократске акције (СДА) Бакира Изетбеговића да је спреман да "стане испред људи" ако буде новог рата у Босни и Херцеговини, рекао је да о томе не жели ни да размишља.

"Док су други спремни да причају о рату, о чему не желим ни да размишљам, моја сфера интересовања је колико ауто-путева можемо да направимо, колико плате можемо да подигнемо, да побољшамо ствари, да причамо о вакцинацији... Чак је и немачки министар спољних послова Хајко Мас говорио похвално о нашој вакцинацији. Где ћете веће признање од тога", указао је Селаковић.

Упитан да прокоментарише то што из међународне заједнице нема реаговања поводом нових изјава из Приштине о "репрограмирању" дијалога, Селаковић је рекао да их позива и да ће увек позивати оне у Европској унији који имају осећај сопствене одговорности за то што називају косовском државношћу да их опомену и врате на прави пут, али констатује да их не опомињу зато што су их они и створили.

Селаковић је рекао да још и не зна када ће бити настављени разговори са Приштином, али да Србија инсистира на томе.

Селаковић је рекао да став пет земаља Европске уније да не признају такозвану независност Kосова је гаранција да ће преговори бити вођени на фер и коректан начин.

"Да не живимо у бајкама, 22 од 27 чланица Европске уније су признале такозвану независност Kосова. То су земље које нас посматрају као равноправне стране. Пет земаља не деле тај став и подржавају преговоре. Управо та разлика је гаранција да ће преговори бити вођени на фер и коректан начин. Очекивати од некога ко је признао сецесију дела суверене државе да промени став, није реално, наравно да до тога неће доћи", оценио је Селаковић.

Помиње се и враћање на "нулту тачку", осам година после постизања Бриселског споразума, којим се предвиђа стварање Заједнице српских општина.

"Враћање на ''нулту тачку'' би било да сви одступимо од свега што је договорено. Да ли је то поента? Могу да кажем да ћемо се борити за наш национални интерес", закључио је Селаковић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва