Вести

Селаковић: Односи Србије и ЈАР без отворених питања

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се са замеником министра спољних послова Јужноафричке Републике Алвином Ботесом.

Селаковић је оценио да две земље карактеришу добри политички односи који нису оптерећени отвореним питањима.

Селаковић је истакао да је од великог значаја подршка Јужноафричке Републике по питању Косова и Метохије, како билатерално, тако и у међународним форумима.

Такође, Селаковић је изразио очекивање да ће ова земља остати при поштовању основних постулата међународног права и задржати ту позицију.

Пренео је да је Србија опредељена за наставак политичког дијалога на највишем и високом нивоу и фреквентнију размену посета.

Економска сарадња је испод реалних могућности, а, како је навео Селаковић, уколико се узме у обзир да је ЈАР растуће тржиште, потенцијали за сарадњу су бројни, посебно у областима пољопривреде, агроиндустрије, трговине, модерних технологија.

Селаковић је, такође, указао да је наша земља спремна да интензивира сарадњу у области образовања и културе, напомињући да велику пажњу придајемо програму "Свет у Србији", у ком смо учетворостручили број стипендија, и желимо да на тај начин омогућимо студентима из далеких пријатељских земаља да се образују у нашој земљи.

 

 

 

Извор: Танјуг