Вести

Селаковић: Памтимо јунаштво српске војске на Чегру

Код споменика Стевану Синђелићу на Чегру код Ниша данас је одржана државна церемонија поводом обележавања 214. годишњице битке на Чегру, коју је предводио министар за рад, запошљавање борачка и социјална питања Никола Селаковић.

"Чегарска битка остала је упамћена по легендарном, несвакидашњем јунаштву српских устанака на челу са ресавским војводом Стеваном Синђелићем", рекао је министар и нагласио да је битка на Чегру једна од ретких битака која је ушла и у Српску песмарицу.

Селаковић је рекао да је место на којем су се окупили место на којем се учи како се воли отаџбина која се у рату брани, а у миру чува.

Битка на Чегру била је надахнуће свим генерацијама, које су се за своју земљу бориле и браниле је, навео је министар.

"Данас стојимо овде на српској земљи, слободној, самосталној и независној, која има руководство које води политику јединства и мира, што је данас, у читавој Европи, права реткост", нагласио је Селаковић.

Србија је, како је додао, земља која самостално одлучује којим ће путем да иде, која је војно неутрална и ту своју војну неутралност чува, захваљујући мудром вођству председника Републике Србије Александра Вучића.

Према речима Селаковића, Србија пажљиво одмерава сваки свој потез, имајући пред собом врло јасан задатак, а то је да сачува слободу Србије.

Чувати  самосталност и независност Србије, значи сачувати и Косово и Метохију као њен саставни део, као нашу колевку и као смисао наше борбе и нашег постојања вековима уназад, навео је Селаковић и додао да је исти смисао надахњивао и српске борце и на Паштрику и на Кошарама.

Селаковић је рекао да ће Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања заједно са Градом Нишом обновити споменик на Чегру.

Споменик на брду Чегар, надомак Ниша, подигнут је на месту где се одвијала чувена битка из Првог српског устанка, у знак сећања на погинуле војнике и њиховог команданта Стевана Синђелића.

Споменик представља културно добро као споменик културе од изузетног значаја.

Битка на Чегру која се одржала 31. маја 1809. једна је од пресудних битака вођених у Првом српском устанку између српских устаника и Турака.

 

 

 

Извор: Танјуг