Вести

Селаковић: Приоритет Србије и Пољске економска сарадња

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић изјавио је да су данашњи састанци са министром иностраних послова Пољске Збигњевом Рауом и министром за европске послове у Кабинету премијера Пољске Конрадом Шимањским били веома добри и садржајни, као и да су том приликом договорене важне посете на највишем нивоу.

Селаковић  је посебно истакао да је недопустиво то што српски министар спољних послова није био у званичној посети Пољској дуже од десет година.

"Ово је био само почетак наших добрих састанака. На састанку са министром Рауом договорили смо и његову узвратну посету половином октобра месеца, али и добили уверавања да би неколико недеља након тога могло да дође до посете председника Пољске", поручио је Селаковић .

Селаковић  је најавио и да ће током посете председника Анджеја Дуде доћи до одржавања великог бизнис-форума, а приликом посете министра Рауа до отварања Пољске агенције за економски развој која ће своје регионално седиште имати у Београду.

Селаковић је нагласио да је приоритет сарадње две земље економска сарадња, да је прошле године економска размена била милијарду и 328 милиона евра, да је за прва четири месеца ове године премашила 531 милиона евра, и да ћемо, уколико се овај тренд настави, имати већи обим спољнополитичке размене.

Селаковић  је рекао и да је пољским колегама захвалио на сталној, снажној и принципијалној подршци политици проширења Европске уније и пружања помоћи Србији. 

"На састанку са министром Рауом чуо сам податак да су они свој БДП, од почетка уласка у период транзиције, дакле у периоду од 30 година, повећали за 5 пута", истакао је Селаковић.

Додао је да је на свим састанцима са пољским званичницима одато признање политици председника Вучића и Владе Србије на пољу економских реформи, као и то је послужило као додатни мотив за велико интересовање пољских привредника.

Селаковић је рекао и да је са министром Рауом потписао два важна акта, Меморандум о разумевању између министарстава спољних послова Србије и Пољске и Програм сарадње у области културе, образовања и науке за период 2021-2024. године.

 

 

Извор: Танјуг