Вести

Селаковић са Лавровом у Москви

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се у Москви са својим руским колегом Сергејом Лавровом.

Селаковић је нагласио да овакви сусрети сведоче о одличним везама две земље, доброј сарадњи и пријатељству.

Изразио је уверење да ће ову годину обележити и сусрет на највишем нивоу, посетом председника Русије Владимира Путина Србији.

"Свака посета председника Путина је историјска посета Србији", подвукао је Селаковић.

Селаковић је Лаврову захвалио на постојаној, чврстој подршци коју Москва пружа у очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије, као и тражењу мирног решења за Косово и Метохију.

Такође је захвалио и на несебичној помоћи Русије током пандемије, како оној пруженој на почетку кроз дезинфекцију медицинских установа уз помоћ руских медицинских сестара и лекара, тако и кроз испоруке вакцина.

Поред тога, указао је и на почетак производње вакцине "Спутник V" на институту "Торлак".

 

Став Србије се не мења, не уводимо санкције Русији

Позиција и став Србије се не мењају, Србија не уводи санкције Русији, поручио је Селаковић у Москви.

Селаковић је упитан да ли Сједињене Америчке Државе врше притисак на Београд да уведе санкције Русији, а у контексту нових санкција Вашингтона Москви.

"Позиција Србије и наш став се не мења, Србија не уводи санкције Русији, иако смо ми држава која је посвећена свом европском путу и чланству у Европској унији, наше вишевековно пријатељство и братство са руским народом и Русијом се не мења", рекао је Селаковић.

Селаковић је рекао да постоје ствари које су унутрашња питања Русије, али и других држава, и Србија се у таква питања не меша.

"Оно што сте и данас могли да видите, да ми отворено, искрено разговарамо једни са другима, гледамо како једни другима да помогнемо. Председник Србије Александар Вучић је више пута рекао да Србија пријатељској Русији не уводи санкције, тако је и овог пута", додао је Селаковић.

Што се тиче притисака, Селаковић је рекао да они увек постоје.

"Питање наших односа са Русијом је увек једно од питања на агенди са западним партнерима, али имамо врло јасну позицију и не мењамо је и једина смо држава у том делу Европе која остаје верна и доследна том опредељењу", рекао је Селаковић.

 

Хвала Русији на подршци, очекујемо Путина ове године

Селаковић је изразио захвалност Русији на принципијелној подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије, као и решавању питања Косова и Метохије мирним, дипломатским средствима, путем дијалога, за шта се залаже и званични Београд.

"Надамо се да је овај сусрет не само прилика за размену мишљења и ставова по за нас важним питањима, већ и сусрет који ће допринети припреми и евентуалној посети председника Русије Владимира Путина Србији у току овде године", рекао је Селаковић.

Селаковић је истакао да му је част да се само након четири месеца од сусрета у Београду, данас састане у Москви са руским колегом, који је пријатељ Србије и српског народа.

Селаковић је поручио да су управо овај сусрет на високом нивоу, као и други сусрети званичника Србије и Русије на највишем нивоу, добар показатељ и сведочанство искрених, отворених, пријатељских односа две државе, који имају дугу традицију.

Селаковић је захвалио Лаврову на несебичној, континуираној и принципијелној подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије, и решавању питања Косова и Метохије мирним, дипломатским средствима, путем дијалога, за шта је, истиче, Београд спреман, на чему ради и на чему је до сада изградио и ојачао свој кредибилитет.

"Информисао сам министра Лаврова да је данас тачно 2.921 дан од како је закључен Бриселски споразум којим су биле дефинисане три обавезе за Београд и једна за Приштину. Београд је своје извршио, Приштина своју једину, да формира Заједницу српских општина није ни почела, нити је спроводи", нагласио је Селаковић.

Селаковић је захвалио и на подршци Русије у међународним форумима и организацијама да се осујете покушаји Приштине за чланство.

Селаковић је рекао да је економска сарадња и размена због пандемије у претходној години не мало умањена, те да је било речи о подстицању наставка те сарадње у већем обиму, ради враћање на ниво од пре пандемије Ковида-19.

У том циљу, Селаковић је истакао да је за српску економију од значаја ратификација споразума са Евроазијском економском унијом, додајући да је остало да још Јерменија ратификује документ, како би могао да почне да се примењује.

Селаковић је рекао и да је подршке вредна и иницијатива за потписивање стратешког руско-српског програма економске сарадње 2020-2026. године.

Додао је да се нада да ће у међувремену, у јуну, доћи до међународног економског форума у Санкт Петербургу што ће бити добра прилика да представници привреде и руководства две земље разговарају о тим питањима.

Селаковић је истакао да поље енергетике завређује пуну пажњу у односима Србије и Русије, а да се успешна сарадња огледа кроз изградњу Балканског тока, који је кроз Србију од границе са Бугарском до границе са Мађарском профункционисао 1. јануара ове године.

Поменуо је и улагање Гаспрома од 330 милиона долара у изградњу погона за дубоку прераду нафте, који значајно доприноси успешном пословању НИС-а.

Селаковић је захвалио на подршци Русије током пандемије, од доласка руских АБХО јединица у Србију ради помоћи у дезинфекцији здравствених установа, кроз испоруку вакцина "Спутник V", а и сада и кроз почетак производње у "Торлаку".

"То значајно доприноси и даљем успешном понашању Србије и руковођењу кризом изазваном пандемијом, јер Србија бележи озбиљан број вакцинисаних", навео је Селаковић.

Селаковић је руском колеги захвалио на топлом братском гостопримству и "на спремности да отворено пријатељски разговарамо о свим темама од интереса за оно што је суштина политике Србије, а то је очување мира и стабилности на Западном Балкану, у Југоисточној Европи".

"Србија томе поклања озбиљну пажњу, а Русија као стратешки партнер и пријатељ нас у томе континуирано и принципијелно подржава. Искрено вам хвала на томе", поручио је Селаковић.

 

 

Извор: Танјуг