Вести

Селаковић: Сарадња између Србије и Свете столице треба да се интезивира

Света столица пружа принципијелну подршку Србији по питању очувања територијалног интегритета и суверенитета Србије, истакао је у Ватикану министар спољних послова Србије Никола Селаковић.

Селаковић, који борави у званичној посети Светој столици, разговарао је, у одвојеним сусретима, са државним секретаром, кардиналом Пјетром Паролином и министром спољних послова Полом Галагером, навео је да је управо та подршка оно што односе чини значајним и даје озбиљну шансу за њихово унапређење.

Пренео је да је своје саговорнике упознао са последњим дешавањима на Косову и Метохији и истакао посвећеност Србије дијалогу као једином дипломатски могућем средству разрешења косовско-метохијског чвора.

Селаковић је навео да је на састанцима било речи и о другим питањима у региону, те о нужности историјског отпочињања нове фазе сарадње између Срба и Хрвата, као нечему чему је и Света столица наклоњена, нарочито, каже, истичући да нерешена питања из прошлости у овом тренутку оптерећују будућу сарадњу, што никоме неће донети добро.

Сарадња Министарства спољних послова Србије и Свете столице, треба да се интензивира, подвукао је Селаковић.

"То је сарадња између две државе. Србија је секуларна држава и ми ово не мешамо са функцијом Свете столице у оквирима Римокатоличке цркве. Али, је важно да држави која не признаје Косово, иако је изложена притисцима да ту позицију промени, морамо да поклањамо посебну пажњу и интензивирамо све облике сарадње", рекао је Селаковић.

Селаковић је пренео и да је у разговорима договорено да се већ од почетка следеће године настави структурални дијалог, односно консултације између две државе, уз план интензивне сарадње чији ће први корак бити посета министра Галагера Србији, већ крајем новембра.

То ће бити прилика да наставимо наш дијалог, али и да он сретне руководство Србије, али и представнике Српске православне цркве, да би се наставио дијалог који између две цркве постоји.

Додао је да је током боравка у Ватикану и припреме посете увидео колико је његових колега из других, већински православних држава, боравило тамо и разговарало са Галагером.

"Ту врсту структурног дијалога, који је код нас одржан само у мају 2019. године и никада више, руско министарство спољних послова практикује два пута годишње", указао је Селаковић и додао да се сарадња Свете столице са земљама попут Грчке и Кипра интензивира те да и Србија мора тиме више да се бави у будућности.

"Ова врста сарадње и дијалога је за нас веома важна, у појединим случајевима и од виталне важности, тамо где православни Срби деле животни простор са римокатолицима, и зато је за државу важно да са Ватиканом имамо добру конструктивну и суштинску сарадњу", рекао је Селаковић.

 

 

Извор: Танјуг