Вести

Селаковић: Солидарност је оно што нам треба

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић је обраћајући се учесницима Покрета несврстаних на затварању самита којим се обележава 60 година од оснивања Покрета, поручио да је потребна солидарност и указао на слободољубивост чланица Покрета несврстаних које поштују вредности из повеље Уједињених нација.

Селаковић је захвалио учесницима покрета што су дошли да присуствују конференцији у Београду и допринели "нечему што показује да је ово јачи део света и човечанства".

"Ми смо слободољубиве нације. Поштујемо вредности које су дефинисане у повељи Уједињених нација, посвећени смо принципима из Бандунга и београдској декларацији која је озакоњена пре 60 година", рекао је Селаковић.

Селаковић је оценио да су учесници током конференције показали солидарност, а то је, како је навео, оно што нам је и потребно.

Учесницима самита је поручио да је Београд њихов дом.

"Желео бих да сви осећате ово као дом јер ово је место рађања покрета", нагласио је Селаковић.

Уз то је учесницима, њиховим породицама и земљама из којих потичу пожелео да буду успешни, напредују, јачају, буду солидарни и разумеју се добро.

"Мирна коегзистенција је битна, то је оно што је повезало осниваче покрета Нехруа, Насера Сукарна и Тита", закључио је Селаковић.

Џејхун Бајрамов, министар спољних послова Азербејџана, који председава Покретом несврстаних, резимирао је дводневни самит одржан у Београду и оценио да су се учесници присетили племенитих циљева оснивача Покрета од пре 60 година, као што су промоција мирне коегзистенције и одржив развој земаља у складуса принципима из Бандунга, а без приклањања било којем блоку.

 

 

 

Извор: Танјуг