Вести

Селаковић: Србија и Мексико посвећени истим вредностима

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић је у Мексико Ситију започео званичну посету Мексику састанком са председницом Сената Олгом Санчез Кордеро.

Селаковић је у разговору истакао да су обе земље посвећене истим вредностима, поштовању међународног права, територијалног  интегритета и суверенитета, као и права сваке државе да бира свој пут развоја.

Селаковић  је рекао да је за њега и српску делегацију велика част што је посетио мексички Сенат и да као правник, политичар и министар сматра да је парламент "храм сваке нације".

Селаковић  је истакао да му је, такође, велика част што ће учествовати  у церемонији обележавања  200 година од независности Мексика и што ће на том важном  догађају представљати српску Владу и народ.

Селаковић  је указао на велики допринос  Санчез Кордеро јачању  веза две земље и подсетио да је недавно ратификован и споразум о сарадњи Србије и Мексика у области културе и образовања, спорта и омладине.

"Упркос великој географској удаљености која нас раздваја, имамо много заједничких ствари и сличности", додао је Селаковић. Указао је да је Србија стратешки посвећена европским интеграцијама и да има пуно потенцијала за унапређивање сарадње са многим пријатељским државама широм света.

Подсетио је да се у октобру организује у Београду велики самит земаља Покрета несврстаних, на којем ће  бити обележена  60. годишњица тог покрета, као и да је оснивачка конференција несврстаних била управо у Београду, у септембру 1961. године.

Селаковић је навео да је Србија једина земља бивше Југославије која има амбасаду у Мексико Ситију, али да тиме није задовољна и да жели да њена дипломатска мисија у Мексику буде унапређена.

Селаковић је информисао председницу Сената Мексика о успесима Србије у претходном периоду, наводећи да је Србија захваљујући  лидерству председника Александра Вучића започела  пре седам година дубоку друштвену  и економску реформу, чији  су резултати сада видљиви.

"Србија је већ другу годину најбрже растућа економија у Европи и ову годину ћемо  завршити  са најмаје 6,5 одсто раста Бруто домаћег производа. Када је реч о инвестицијама у животну  средину, први смо у региону, као и по нивоу прилива страних директних инвестиција. Србија је од пољопривредне и индустријске земље успела да развије моћну  ИТ индустрију, модерне технологије и вештачку  интелигенцију и желимо  да делимо 'ноу хау' са пријатељским земљама", навео је Селаковић.

Селаковић  је пренео поздраве председника Вучића  и премијерке Ане Брнабић, као и председника српског парламента Ивице Дачића  и позвао Олгу Санчез Кордеро у званичну  посету Србији и српском парламенту.

Кордеро је поздравила министра Селаковића  и српску делегацију и истакла да јој је част  што може  да прими госте из Србије.

Такође, поручила  је да Мексико поштује  Србију и да са њом жели  још  бољу сарадњу.

 

 

Извор: Танјуг