Вести

Селаковић: Србија искрен партнер у изградњи праведнијег света

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић отворио је у Архиви Југославије изложбу архивских докумената поводом 60 година од одржавања Прве конференције несврстаних земаља.

"Шездесет година касније када се свет суочава са бројним политичким, економским, социјалним и другим изазовима, идеје мира, солидарности, поштовања равноправности и суверенитета, на којима се Покрет заснива, и даље су актуелне", истакао је Селаковић.

Према његовим речима, Несврстане земље и данас "деле много тога заједничког, оличеног у храбрости, поносу, човекољубивости и тежњи за слободним и мирним развојем".

"Србија је увек била и остаће искрен партнер свима који су спремни да поделе одговорност спровођења заједничке изградње стабилнијег, праведнијег и просперитетнијег света", истакао је Селаковић.

Селаковић је подсетио да се Београд 1961. године етаблирао као престоница мира, и да је "био, јесте и остаће место које свакоме широм отворених врата пружа руку..."

Селаковић је рекао да је изложба "добар увод и најава" комеморативне конференције којом ће 11. и 12. октобра у Београду бити обележена 60. годишњица Прве конференције Несврстаних.

Изложба се састоји од 253 документа и фотографија, који приказују историјат настанка покрета Несврстаних, као и припрему, одржавање и дешавања након конференције одржане у септембру 1961. године у Београду.

 

 

Извор: Танјуг