Вести

Селаковић: Србија помаже фискалну консолидацију општине Дрвар

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се у Дрвару са начелницима општина Гламоч, Босанско Грахово, Дрвар и Источни Дрвар, као и са председником Скупштине Општине Босански Петровац, са којима је разговарао о решавању капиталних, али и свакодневних проблема грађана.

Селаковић је истакао да ће Република Србија помоћи буџетску, односно фискалну консолидацију општине Дрвар са 530.000 евра и да ће тај новац наменски бити утрошен.

„То је једна лепа вест, нарочито за људе који живе у Дрвару. На тај начин још једном показујемо да данас, када економски јача Србија има и зарађује више, спремна је да подели са онима којима је то најпотребније, а нарочито са припадницима нашег, српског народа, на оним територијама где живе тешко, где није једноставно опстати и где се свака помоћ и те како цени, али и те како види када стигне‟, рекао је министар и истакао да ће Србија наставити да помаже свој народ.

Селаковић је указао да је наша земља у ситуацији да помогне захваљујући озбиљним и тешким мерама штедње и фискалне консолидације које је почела да спроводи од 2014. када је председник Вучић дошао на место председника Владе, а наставила да ради и од 2017, када је дошао на чело Републике као председник и да је Србија нарочито у претходне три године дошла у прилику да озбиљније помаже српским повратничким општинама. 

Селаковић је објаснио да се та помоћ тицала, са једне стране финансирања капиталних пројеката, да је Србија учествовала у суфинансирању или потпуном финансирању различитих пројеката попут обнова школа, домова култура, амбуланти, као и изградњи вртића и болница. Као што је Србија то учинила за готово сваку општину у Републици Српској, истакао је министар, на исти такав начин трудила се то да ради и у већинским српским општинама у Федерацији Босне и Херцеговине.

Министар Селаковић нагласио је и да је било речи о повезивању Источног Дрвара и Дрвара изградњом озбиљног асфалтног пута који недостаје великом броју људи који циркулишу између те две општине, које су некада биле део јединствене општине Дрвар.

„Данас сам имао прилику да чујем поздраве и изразе захвалности према председнику Вучићу и Србији на оном што је до сада урађено. Примера ради, у Босанском Грахову, сређена је ОШ 'Гаврило Принцип'. Ушло се у озбиљну реконструкцију Дома културе у центру града који је у рушевинама већ четврт века - 25 година. У плану је и изградња спомен-дома у родном месту Гаврила Принципа, у Обљају‟, рекао је Селаковић и додао да је у Гламочу завршена реконструкција Дома културе, као и градска јавна расвета и да ће се наставити са инвестирањем у израдњу једне спортске дворане, која ће омогућити поновно одржавање висинских спортских припрема, као што је то било могуће пре тридесетак година.

Такође, министар је указао да се говорило и о конкретној помоћи која би била усмерена људима који се баве пољопривредом на подручју општине Босански Петровац, као и о обнови школа и школске инфраструктуре на територији те велике западно-босанске општине. 

Селаковић је рекао и да је порасло интересовање за конкретним инвестицијама, попут отварања погона компаније „Јумко‟ који су отворили председници Вучић и Додик и да је било конкретних предлога других општина, у којима се сматра да би Република Србија могла да помогне.

Селаковић је рекао да је крајем месеца планирано одржавање заједничког састанка представника Србије и Српске са представницима привредних комора. Министар истиче да ће на том састанку, који ће се одржати у Дрвару, бити речи о конкретним интервенцијама када је у питању привредни развој тих општина и да ће се сагледати све могућности како Србија и Српска здруженим снагама, са својим привредним коморама, могу да помогну Србима повратницима да остану и опстану.

„Наставићемо то да радимо и уверен сам да ћете убудуће овде моћи да видите значајно чешће и директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и да ћемо кроз конкретне пројекте на плану предшколског, школског образовања, али и културних делатности, моћи да, као Управа за дијаспору Министарства спољних послова значајно конкретније и више помажемо, него што је то до сада био случај‟, истакао је министар.

 

 

Извор. Танјуг