Вести

Селаковић: Сведоци смо великог и важног догађаја за Србију и српски народ

Генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић рекао је да је потписивање споразума у Вашингтону велики учинак за нашу политику и дипломатију.

Селаковић је рекао да смо сведоци великог и важног догађаја за Србију и српски народ.

Србија је закључила билатерални споразум са Сједињеним Америчким Државама. Дакле, председник Србије и председник САД су потписали споразум. Председник је то подвукао већ на самом почетку, рекао је Селаковић.

Селаковић је додао да се споразум тиче нормализације економских односа између Београда и Приштине, али не само економских, јер ту постоје и нека политичка питања од изузетног значаја за нас.

Први бенефит овог споразума јесте да се Приштина придружује иницијативи мини Шенгена. Шта то конкретно за нас значи? То значи много. Србија је највећи извозник у региону, али и највећи произвођач, навео је Селаковић.

Како је рекао, сада у тој иницијативи нису само Босна и Херцеговина и Црна Гора.

Уверен сам да њиховом подршком овој иницијативи, а та подршка је могућа јер је иза ове иницијативе својим ауторитетом стала и Америка и председник Трамп, ми смо на корак до стварања слободног тржишта на западном Балкану, рекао је Селаковић.

Према његовим речима, то тржиште као такво може да има неку шансу у ширим оквирима, у оквирима Европске уније.

Селаковић је рекао да је најважнија ствар за наше грађане начин на који је, лавовски борећи се, наш тим на челу са Александром Вучићем, успео да из споразума елиминише тачку 10.

То је нешто што је, у таквим околностима, готово невероватно. То говори о способности нашег председника и наше делегације, њиховој спремности и искуству и говори о озбиљној промени имиџа и поштовања које Србија ужива у свету, нагласио је Селаковић.

 

 

Извор: Пинк