Вести

Селаковић: Веома добра сарадња Србије и Аустрије

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се у Бечу са министром за европске и међународне послове Александером Шаленбергом са којим је разговарао о билатералној сарадњи и могућностима за њено даље унапређење.

Селаковић је поручио да су односи Србије и Аустрије веома добри и да их карактеришу редовни контакти и комуникација на свим нивоима. Овом приликом, шеф српске дипломатије упутио је позив министру Шаленбергу да дође у узвратну посету, изразивши наду да ће се посета аустријског колеге реализовати до краја године.

Селаковић је истакао да је Аустрија други највећи инвеститор у спрску економију и да је у последњих 10 година инвестирала су 2 милијарде 585 милиона евра. Посебно је нагласио да у Србији послују 733 аустријске компаније које запошљавају 22.000 људи.

Такође, Селаковић је рекао да је на састанцима добио информације о новим аустријским компанијама које су заинтересоване да инвестирају у Србији, а које нису биле на српском тржишту до сада.

Када је у питању даља економска сарадња, министар је истакао да је данашњи разговор био изузетно важан јер је са министром Шаленбергом разговарао о начинима да се нађе најбољи могући оквир за сарадњу која би допринела опоравку економија Србије и Аустрије у пост пандемијском париоду.

Селаковић је захвалио канцелару Курцу, аустријској Влади и колеги Шаленбергу на снажној подршци коју пружају Србији на нашем европском путу.

Селаковић је поручио да је аустријског колегу информисао о дијалогу Београда и Приштине, указао да је наша страна посвећена дијалогу, као и да је дијалог једини начин да се дође до решења.

Селаковић је нагласио да је потребно доћи до компромисног решења које би било одрживо и прихватљиво за обе стране.

"Мислимо да је могуће доћи до компромиса, није лако, али упркос свим разликама мислимо да је дијалог прави пут за постизање решења", истакао је Селаковић.

Селаковић је рекао да је са аустријским колегом разговарао и о нашој дијаспори, о десетинама хиљада грађана нашег порекла који су аустријски држављани, као и да је захвалио аустријском колеги на свему што они добијају од Аустрије као државе.

 

Не видим бољи начин од дијалога

Ако неко очекује од Србије да призна независност тзв. Косова и говори да је то једина сврха преговора - тај не говори истину, истакао је Селаковић.

"Неће тога бити на тај начин, нити на начин на који ће Србија бити посрамљена и понижена", рекао је Селаковић на прес конференцији на питање новинарке аустријске новинске агенције шта је за њега компромисно решење за Косово.

"Рекли сте да Србија не признаје Косово и Метохију какво јесте. Проблем је што има различитих виђења различитих земаља шта је Косово и Метохија", додао је Селаковић.

Како каже, Аустрија је признала тзв. Косово, али у Европској унији је и даље пет чланица које не признају Косово као државу, већ покрајину Србије, као што је у Уставу Србије.

Такође, додао је да има много земаља у међународној заједници које подржавају Србију.

Због свега тога се, додаје, и воде преговори.

"Знам да постоје земље које покушавају да покажу да се ради о потпуно јединственом случају. Забрањено је сада да се говори о решењима које се тиче промена граница. А није било забрањено да се разговара о промени граница 2008. године када су земље признале отцепљење Косова у Србији", рекао је Селаковић.

Селаковић је поручио да је интерес Београда да очува дијалог, да се имплементирају сви договори постигнути у том процесу.

Поновио је да је Београд применио све договорено, а Приштина ни дан данас није само једну ствар на коју је обавезна - формирање Заједнице српских општина.

"Приштина то одбија већ 3.009 дана од споразума. Основно право у међународној заједници је да оно што је договорено мора бити примењено. Ми и даље верујемо да морамо да преговарамо, да тражимо компромис. Једностраност није и не може бити основно право међународних односа", рекао је Селаковић.

Селаковић је истакао да је дијалог најбољи начин да се пронађе компромис.

"Ако неко очекује од Србије да призна независност, и говори да је то једина сврха преговора, онда тај лаже. Неће тога бити на тај начин, нити на начин на који ће Србија бити посрамљена и понижена", рекао је Селаковић.

Селаковић је рекао да је Косово и Метохија веома важно за Србију, све грађане, да и даље више од 100.000 Срба живе на Косову и Метохији.

"Они су жива бића која имају право на добру будућност, а немају је тренутно. Оно што нам треба је разумевање", рекао је Селаковић и захвалио се аустријском колеги на подршци процесу дијалога и Вашингтонском споразуму.

"Ако има други начин за постизање компромиса, осим дијалога, реците ми, али га ја не видим", рекао је Селаковић.

 

Велика очекивања од председавања Словеније

Наша очекивања од председавања Словеније Европском унијом су велика, јер се ради о земљи и народу са којима смо делили исти начин живота и исту земљу више деценија, изјавио је Селаковић, додајући да Србија спроводи реформе, али да је питање за Европску унију да ли ће их вредновати на прави начин.

Селаковић је одговарајући на питања новинара подсетио да је Словенија прва земља из бивше Југославије која је ушла у Европску унију и најбољи пример како земља може да оствари бенефит од придруживања Унији.

"Можда наши словеначки пријатељи могу да нас разумеју боље од других европских партнера. Они имају интерес да подрже процес ширења Европске уније и да потврде изјаву да Европска унија није потпуна без Западног Балкана", рекао је Селаковић.

Селаковић је поручио да Србија наставља да спроводи реформе, додајући да су у последњих осам месеци спроведене кључне реформе, посебно у области владавине права и слобода говора.

"Такође, наше економске и социјалне реформе су најбоље у региону", додао је Селаковић.

"Настављамо наше реформе, а да ли ће то Европској унији вредновати на прави начин, видећемо. Знам да је Европска унија суочена са својим проблемима, али не може се стално говорити о Западном Балкану као о спољном питању, а када је потребна подршка у борби против илегалне миграције, онда смо партнери. Ако делимо исте проблеме, онда можемо да планирамо заједничку будућност и све што ћемо поделити у будућности", рекао је Селаковић.

 

 

Извор: Танјуг