Вести

Стана Божовић: Нулта толеранција за смрт и повреде на раду


  „Као што је вицепремијер Александар Вучић најавио нулту толеранцију за мито и корупцију и ми имамо циљ  да усвајањем нове стратегије Владе на пољу безбедности и здравља анулирамо црну статистику о изгубљеним животима људи и тешким повредама на раду.“

У суботу 14. септембра, у раним јутарњим сатима, уз прелепе зраке сунца и стотине школараца из целе Србије, на Кошутњаку је отворено државно такмичење многобројних екипа „Црвеног крста Србије“ у пружању прве помоћи при повредама на раду. Председница Националног савета за бригу о деци СНС-а, мр Стана Божовић,  обратила се присутнима и том приликом упозорила да у Републици Србији сваке године, према подацима Инспектората за рад, у просеку, око 40 запослених смртно страда непосредно на радном месту, а преко 1000 запослених претрпи тешку повреду на раду.

''Од почетка 2013. године имамо податке да је већ 20 људи погинуло,  а 460 тешко повређено на раду. Ово показује да је неопходно предузети хитне кораке како се људски животи више не би губили, јер то је 40 сахрана сваке године и 40 храниоца чије породице остају и без очева или мајки и без средстава за живот.Ако на све то додамо и преко 1000 тешко повређених од којих се многи не могу вратити на посао јако дуго или чак трајно, онда је јасно колико је превенција битан фактор.“

„Похвално је то што је прва мера превентиве већ реализована и ја сам задовољна јер сам успела да са позиције државног секретара у Министарству рада обезбедим веома значајна средства за пројекат оснивања Едукативног центра за безбедност и здравље на раду. Република Аустрија издвојиће донацију у вредности од милион и шест стотина хиљада еура, а парафирање пројекта биће већ у октобру ове године. Едукативни центар ће интензивно радити на превенцији у смислу промовисања и подизања свести о важности превенције, али и поштовања Закона о безбедности и заштити здравља на раду.'', рекла је Стана Божовић.

Друга битна мера за побољшање и заштиту безбедности и здравља на раду, што су приоритети Српске Напредне Странке, а од сада и Владе, јесу и измене и допуне Закона безбедности и здравља на раду. Анализом стања од стране ресорних институција дошло се до сазнања да је служба Медицине рада увелико запостављена у претходном периоду, а самим тиме и превенција је била онемогућена. Нови закони такође ће указати на превентивне мере који изискују поштовање свих процедура за заштиту радника а то нам је најважније.

 „Уз повратак улоге Медицине рада и усаглашавање застарелих процедура заштите на раду са највишим и најхуманијим европским стандардима успећемо да сачувамо и оно мало људи који раде, али и да припремимо терен за све оне који ће тек почети да раде. Наглашавам да никакве надокнаде породицама у случају смрти или инвалидске пензије не могу да замене изгубљени живот или нарушено здравље. За мене радно место не сме да носи ризик као да је то бојно поље, ми живимо у 21.веку и могућности едукације, превенције и информисања су огромне.“ додала је госпођа Стана Божовић.

„А колико је озбиљна наша посвећеност унапређењу безбедности и здравља на раду, у оквиру СНС-а, као и Владе, показује и убрзана динамика усвајања нових мера и закона. Наиме, оно чиме се  поносим и што ме посебно чини срећном јесте моја улога да као председавајући испред Савета Владе за безбедност и здравље на раду већ у уторак, 17.септембра, имам част да представим нову националну Стратегију за безбедност и здравље на раду за период од 2013. до 2017. године.  То је трећа и кључна мера која ће системски решити све проблеме у овом ресору.“

 Државна секретарка је затим нагласила да су веома важне све интересантне и атрактивне промотивне активности попут такмичења у пружању прве помоћи.

 –''Такмичења деце и омладине „Црвеног крста Србије“су необично важна јер млади на практичан начин уче и подижу своју свест о мерама заштите здравља и превенције од повреда. Ово је ретка прилика за мене да проведем дан са младима из целе Србије и да као мајка двоје деце отворено поразговарам са њима, да чујем њихова опажања и стрепње. Ова деца су носиоци тих промена у свести и савести будуће Србије, јер су данас схватили колико је битно да заједнички радимо на томе да њихове маме и тате сваког јутра оду на посао живи и здрави и да се такви и врате с посла својим кућама и својој деци.“ завршила је овим речима Стана Божовић окружена децом која се искрено надају да ће следеће године црна статистика бити на нули, што су и рекли да је њихова највећа жеља.