Вести

Стефановић: Биће још авиона и пво система

Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић у интервјуу говорио је о јачању војске.

* Али сада нам је војник приоритет

* Спремни смо да војне набавке договарамо са Русијом, Кином, САД и државама ЕУ

* Ако немате задовољног војника који брани своју отаџбину, онда немате ни војску

* Србија ће наставити да набавља и нове авионе и ПВО системе, све у складу са потребама, али ће у наредном периоду приоритет број један бити војник

Стефановић наглашава да је наша држава спремна да сарађује са свим земљама и да војне набавке договара и са Русијом, и са Кином, али и са САД и са државама чланицама ЕУ. Што је војска снажнија, истиче Стефановић, снажнија је Србија, али не вреде ништа ни авиони, ни тенкови, ни ПВО системи, ако немате задовољног војника који је спреман да бескомпромисно брани отаџбину.

- Задовољан сам што сам 2020. добио прилику да водим значајан ресор који грађани препознају као институцију од највећег поверења. То обавезује на велики рад. Систем одбране је такав да се не може ништа капитално урадити за неколико месеци, било да је реч о набавкама или о развијању сопствених средстава, али радићемо највише и најбоље што можемо. Свестан сам да ће за све што радимо бити потребно време да се виде пуни ефекти и баш зато радимо пуном паром.

* Шта су све конкретни планови?

- Пре свега, постоји потреба за већим примањима војника. Осим технике, најважнија ствар је да се људи у војсци осећају добро, да војник има кров над главом и пристојна примања од којих ће моћи да живи са својом породицом. Војник штити државу бескомпромисно и важно је да осети да систем стоји иза њега. Техника је важна, али војник је наш апсолутни приоритет. Џаба имате авионе и хеликоптере, ако немате војнике који ће њима да управљају. Због тога сам и разговарао са председником Вучићем.

Он добро разуме систем, и сам је био министар одбране. Захвалан сам му што је разумео наш апел и што ће, осим пет одсто редовног повећања које добија јавни сектор, војници добити још 10 одсто додатног повећања плата. Оно неће бити линеарно, већ ће највеће повећање добити они са најнижим платама, војници по уговору, разводници, десетари, млађи водници, па подофицири, док ће најмање добити официри, који иначе и имају највеће плате. И та вест јесте огроман успех у време кад се боримо са короном, која је озбиљно угрозила економије и најбогатијих земаља.

* Настављамо ли сарадњу са Русијом?

- Наш посао јесте да на најбољи начин опремимо војску и пратимо савремене трендове. Чини се да смо у овом тренутку довољно уложили у летелице, па ћемо се фокусирати на копнену војску. Наравно да ћемо наставити сарадњу са Русијом, али не бих да износим конкретне ствари јер обично кад то урадимо, уследе притисци да не купујемо ово или оно... Определићемо се за оно што је држави потребно. То важи и за Русе, и за Кинезе, и за Американце и све друге.

* Поменули сте јачање копнене војске...

- Улагаћемо у модернизацију борбених средстава. Развијамо оклопна борбена возила, системе попут "малог милоша", системе као што је "пасарс"... Разговараћемо и са "Јумком" о посебној балистичкој опреми за целу копнену војску, а не само за специјалне јединице. Радимо и на возилу МРАП, које ће бити значајно за превоз војника.

* Сада је фокус на војнику?

- Знам да су авиони и тенкови много атрактивнији за новине. Али ако немате војника са добро чизмом и опремом, ако се он вози у обичном камиону са церадом, џабе вам сви тенкови и све летелице овог света. Без задовољног војника нема војске.

* Враћате ли војни рок?

- Морамо пажљиво да размотримо шта су нам све могућности. Регрутни центри који су постојали у реформама 2010. практично су укинути. Питање је и да ли ми данас имамо касарне где бисмо примили младе људе. Имамо исте дилеме као и друге земље. То је сложено питање које захтева подробне анализе.

* Када ће бити настављене међународне војне вежбе?

- Мораторијум престаје 8. марта. После тога имаћемо вежбе са бројним земљама, поготово у другој половини године. Биће организовани и "Платинасти вук" и "Словенско братство", а имаћемо вежбе и са неколико држава ЕУ. Настављамо сарадњу са свима, то је квалитет политике коју је председник Вучић успоставио. Нећемо да будемо ничије слуге, већ партнери.

* Постоје ли притисци из НАТО?

- Званичних ни отворених притисака нема. Поштују нашу војну неутралност. Наравно, не би били много несрећни у случају да им се придружимо. Наша одлука, међутим, јесте војна неутралност. Нећемо у НАТО, као што нећемо ни у ОДКБ или Шангајски савез, нити један други војни савез и тачка! Спремни смо да сарађујемо са свима, али једини газда у Србији може да буде народ.

* Два месеца сте министар. Шта сматрате својим успехом, а чиме нисте задовољни?

- Верујем да је важно што смо са председником и Владом успели да договоримо повећање плата.

Што се тиче неуспеха, у шали волим да кажем да сам помало љубоморан на буџете које велике земље одвајају за одбрану. Волео бих да имам толико.

 

Дочек са децом

* Како ћете провести празнике?

- Потрудићу се да мало више времена будем са децом. Наравно, нећу запоставити ни радне обавезе. Обићи ћу са генералом Мојсиловићем више јединица, да покажемо људима да систем брине о њима. Нисам од оних који ће рећи да ради 24 сата за празнике, мало ћу и да се одморим... Знате да председник тражи "пун гас", ко се определи да ради, мора да испуњава задатке. И зато ће и овај предах бити јако кратак.

 

 

 

Извор: Информер