Вести

Стефановић: Ђиласову власт обележиле озбиљне афере

Председник Градског одбора СНСНебојша Стефановић упозорио је данас да је десетогодишње бављење политиком Драгана Ђиласа, од којих је шест година провео на функцији градоначелника, обележен озбиљним аферама, а све у циљу остваривања личне користи и профита за своје фирме.

Стефановић је истакао да у његовим речима и порукама његових колега у вези са активностима опозиције, која је подржала кандидатуру Ђиласа за градоначелника на предстојећим беогадским изборима, нема никакве мржње или агресије, што им се често спочитава.

"Апсолутно не, нека се кандидују и Ђилас и (Саша) Јанковић и (Александар) Шапић". Само страхујем шта ће се догодити ако се они врате с обзиром на то да њима власт значи само лични интерес и стварање огромних профита за своје фирме", навео је Стефановић који је потпредседник српске владе и министар унутрашњих послова.

Подсећајући на низ афера које су обележиле мандат Ђиласа на месту градоначелника, Стефановић је поменуо само неке, јер их је, додао је, било много.

Анализирајући шта је урађено за време Ђиласовог мандата, а шта у време мандата СНС, Стефановић је изнео податак да је на пример за шест година мандата бившег градоначелника, број деце у вртићима повећан за 6.000, а да је за знатно краће време власти напредњака број деце повећан на више од 14.000.

Стефановић је истакао да су директори градских предузећа, који су добијали налоге директно од Ђиласа, систематски уништавали једно по једно градско предузеће, те подсетио и да је дуг који је оставио бивши градоначелник на крају свог мандата у градској каси износио 1,2 милијарди евра. У тим предузећима, додао је, у то време није могао да се запосли нико ко није био члан ДС. Не зна се које су фирме више уништене.

"То су ствари које нису личне и ту нема острашћености. Остављен је дуг према пензионерима трудницама, породиљама и социјално угроженим грађанима. Сви ти дугови измирени су у мандату СНС", навео је Стефановић.

Говорећи о највећим промашајима Ђиласове политике, као што су подземни контејнери, Пионирски град или Булевар Револуције, Стефановић је рекао да нису у питању само лоши послови, већ пре свега бахатост и огроман број афера.

Истакао је и да је Ђилас за време док је био градоначелник за своје приватне фирме остварио велике профите, између осталог, и послујући са РТС-ом тако што им је продавао секунде и куповао и продавао емисије.

"Лично сам тражио 2010. да ми дају информације како су вршене те исплате између фирме Ђиласа и РТС и никада их нисам добио. Каква је то транспарентност?", запитао је Стефановић.

Напоменуо је и да власт на челу са Ђиласом није водила рачуна ни о инвестицијама ни о грађанима Београда. Зато је, каже, уверен да Београђани и људи у Србији добро знају ко су Ђилас, Јанковић и Шапић.

Стефановић је подсетио и да су Јанковић и Родољуб Шабић, на пример, 2011. седели на конференцији за новинаре на којој је представљен извештај о стању медија у Србији, а који је тада представила Верица Бараћ, једна од ретких која је, како је рекао, имала храброст да гласно говори истину.

Тај извештај који је, како каже, представљен на конференцији на којој су били и Јанковић и Шабић, између осталог, каже да је тадашњи Савет за борбу против корупције утврдио да се над медијима у Србији врши "велики притисак, те да је над њима успостављена потпуна контрола". А сада нам, навео је Стефановић, Јанковић прича о Ђиласу као људској громади, који ће вратити демократију.

Све њих, каже Стефановић, везују искључиво лични интереси који се каже нада да Београђани умеју да процењују ко је шта урадио за њих и за Београд.

 

Очекујем брзи епилог насиља на дербију

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да полиција ради на последњем случају насиља на стадиону током последњег дербија и додао да се свакодневно добијају нове информације које потврђују да постоје криминогени елементи, од диловања наркотика до запоседања делова територија у српској престоници.

Стефановић је рекао да је Србија озбиљна држава и да све то с пажњом прати, јер не жели да истрчава са закључцима пре него што цела та ситуација не буде с пажњом размотрена.

Министар је казао да нема информација да су у тај инцидент биле укључене неке друге службе, али и да се сваки доказ који се, како је рекао, прикупи пажљиво анализира, а обављају се и разговори са страним држављанима који су приведени.

"Има нових информације које добијамо сваког дана. Истрага иде у добром правцу и верујем да ћемо брзо доћи до епилога", рекао је Стефановић.

Министар је похвалио рад припадника Београдске полиције који су радили на расветљавању случаја убиства испред кафића Нана.

"Видећемо, не желим да квалификујем тај догађај, ни како је дошло до те туче која, према мојим информацијама, није била унапред планирана", рекао је Стефановић и додао да је тај случај практично затворен.

Стефановић је изразио наду да нико неће изборну кампању искористити за нестабилност у Србији, те додао да је МУП спреман за сваку ситуацију и уложиће максималан напор да се спрече било какви инциденти.

"Уложићемо максималан напор и верујем да ћемо имати мирне изборе, где ће грађани исказати своју политичку вољу, а да насиља неће бити, јер насиљем се ништа не решава".

 

 

 

 

извор: Танјуг/Пинк