Вести

Стефановић: Град тражи човека 24 сата

Потпредседник Српске напредне странке и менаџер њене кампање каже да је за Београд најважнији тим и верује да ће Београђани дати поверење програму који нуди СНС и политици Александра Вучића када је о Србији реч

Српска напредна странка једина није истурила кандидата за градоначелника Београда на изборима 16. марта, па је прво питање за другог на листи, иначе потпредседника СНС-а и менаџера изборне кампање и за Град и за Републику, да ли је кључно име, како се спекулише? “Истрајни смо у идеји да је тим најбоље решење за Београђане. Наравно да ћемо знати ко ће бити кандидат за градоначелника, али у овом тренутку је много важније да одлучимо који ће програм бити понуђен и шта грађани могу да очекују ако СНС буде имао привилегију да подели одговорност за управљање Градом”, каже Стефановић.

Хоћете ли пристати ако буде понуде?

Није прост одговор – ако ја сада вама кажем да, то значи да сам себе кандидујем, ако кажем не, значи да нисам један од кандидата, а то није питање да или не. То је велики изазов и огромна прилика да човек покаже шта може да постигне, у граду се то најбоље види јер све радите за људе, од водовода и канализације до отварања нових радних места. То су теме о којима градоначелник сваког тренутка мора да размишља, град је жив организам 24 сата. Суштински је најважније питање за Београђане шта ће бити урађено, конкретна решења, запошљавање људи, да ли ће Београд на води бити реализован као пројекат, хоћемо ли имати децентрализацију Београда или ће остати централизован као што је данас, да ли ће се проблеми грађана брже решавати. Волео бих да грађани не буду оптерећени именом које руководи Градом него да оцене функционише ли Београд како треба и добијају ли за свој новац услугу какву очекују, без мита, дивљих објеката, сувишне бирократије.

Чини се да сви имају слику Бранка Пешића у глави када размишљају о позицији градоначелника. Шта бисте ви урадили? 

Најважнија је стратегија бржег и равномернијег развоја. Ми имамо град подељен у 17 општина које имају одлике локалне самоуправе, а то суштински нису. Ви данас дођете на разговор са председником неке од тих општина, желите да инвестирате, а велика је вероватноћа да ни уз његову најбољу вољу ништа нећете урадити. Реално, градски апарат није постављен тако да знате шта може да буде потенцијал у Обреновцу или Лазаревцу. Имамо и проблем са градским грађевинским земљиштем, немамо уређену површину, па кад неко дође и тражи 100 хектара за фабрику немате шта да дате, нема јасно дефинисаних зона, откупљеног земљиште, инфраструктуре. Део Београда, што је срамота за све нас, нема ни воду ни канализацију, није разведена секундарна мрежа и то мора да се реши. Ми имамо делове Сењака који немају канализацију, а људи мисле да је то најурбанији део града. 

Очекујете ли убедљиву победу?

Не могу да одговорим у процентима или бројевима, али верујем да ће се Београђани изјаснити о нашем програму, жељи да Београд иде брже. Надам се да на следећим изборима децентрализација неће бити тема јер ћемо то завршити. 

Значи ли то да планирате промену Статута и више надлежности општинама?

То је неопходно, кад год се систем централизује постаје уско грло. Мислим да општине морају да добију више права, другачији модел финансирања и више одговорности у доношењу инвестиција. Да би град био ефикаснији мора се мењати и изборни систем, омогућити људима да бирају оне који ће их најбоље заступати. Ја сам за пропорционални систем са преференцијалним листама – ко добије највише гласова улази у парламент без обзира на ком је месту. Али, има времена после избора да размишљамо о томе, одмах после избора да се покрене широка расправа и донесу нови закони. Изборне законе не ваља мењати уочи избора, после избора је право време. 

Истакнути сте у кампањи, зашто имате потребу за увредљивим тоном?

Не сећам се да смо некога увредили. С друге стране, када чујем шта се све изговара и о Вучићу и о странци и о сваком од нас можда мало оштрије реагујем. У основи трудили смо се да у кампањи не помињемо политичке противнике, за разлику од конкуренције која кампању своди на мржњу према Вучићу и СНС-у. Штагод да их питате они одговарају о Вучићу, имају ли нешто да понуде? Ја много више волим да сат времена причам о Београду на води него о другим странкама и њиховим лидерима. Они ме не занимају, многи су људи прошлости и мислим да ће се то на изборима потврдити. Ако буде другачије, они ће управљати.

Јавност је подељена поводом тврдњи да господин Мишковић огромну суму новца инвестира у рушење господина Вучића. Откуда рат кад вас је на почетку подржавао?

Не сећам се да нас је икада подржавао, а могу да наведем хиљаду потеза који доказују да смо му сметња. Суштина је да је господин Вучић кренуо у одлучну борбу против корупције и да нико не може да нас стави у џеп као што је могао неке раније. Али, некада сам зачуђен реакцијама људи који очекују да се Вучић умеша и у судске поступке. Замислите шта би било да то стварно уради? 

Питање је има ли тог новца о којем се пише? Или бар индиција.

Наравно да има, али не могу директно да сведочим, нисам тамо био. Међутим, разни медији су објављивали фотографије и видео снимке састанака, ако неки мисле да су ти људи код Мишковића ишли да разговарају о засаду купуса? Мислим да нису, посебно у изборној кампањи. Логично је и питање хоће ли Мишковић седети скрштених руку и чекати да изгуби све привилегије и све што је имао, право да буде власник многих процеса и велике имовине и све то на сумњив начин? Наравно да неће. Уложиће много новца да покуша да Александар Вучић и наша опција буду што слабији и ако је могуће да не учествују у наредној власти. Хоће ли успети зависи од људи у Србији, али сигуран сам да многима Вучић представља озбиљну сметњу, навикли су да узимају кредите без покрића, купују шта хоће...

Кажете да не вређате противнике, а зар није увреда и за њих и за грађане тврдња да се 16. бира између Вучића и тајкунске Србије?

Када смо говорили о тајкунима и истицали да ће владу формирати Вучић или Мишковић нисмо мислили да ће Мишковић бити кандидат за премијера него да су суштински, а то нико не може да демантује, сви ти људи у претходном периоду у великој мери утицали на политичка дешавања, како ће се формирати владе, ко ће добијати највеће послове, ко ће приватизовати фирме и ко ће упропашћавати банке, а чињеница је да су ти људи били уплетени у много ствари и то је дилема која се и сада налази пред нама. Видимо да многи не желе да помену Мишковићево име, нити било које друго, неки их бране, неки кажу да су потпуно невини. Ја немам ту врсту луксуза да коментаришем истражне процесе, али видим да неки политичари већ знају да је Мишковић невин и очигледно постоји, тако да кажем, спрега, удруживање између одређених политичких и бизнис, тајкунских клубова. Постоји нека врста скепсе, питање хоће ли људи подржати једну или другу опцију, ја се надам да ће људи подржати Вучића јер је то боље за Србију.Очигледно је да се лидери неких странака виђају са Мишковићем и ако им је током обављања власти сметао образац тајкунског богаћења, зашто нису покренули ниједан спор…

Али, то није кренуло од вас, постојала је документација...

Данас сазнајемо да су постојале документације. Тврде да се знало за Ћурувијине убице и раније, па, извините, што нисте рекли раније, зар треба да прође још 30 година?

Ви верујете да је тај поступак решен?

Не кажем то, само да је Вучић конкретније деловао. Судови одлучују, не СНС или било ко из извршне власти, али повучени су озбиљни потези откако је Вучић дошао. Волео бих да нам је запало да решавамо економска питања, али претходни нису хтели да решавају неке ствари. Извините, није Вучић пустио Шарића да оде из земље, није пустио поступке да застаревају. 

Више десетина пута сте рекли Вучић. Где су остали?

Мене није срамота да признам да је његова енергија много већа него других, ја се заиста трудим да помогнем као део тима, али није ме срамота да кажем да је неко бољи.

Оштро сте полемисали са презимењаком из ДС-а. Верујете ли заиста да је господин Стефановић претио проливањем крви ако победи СНС?

У конкретном случају се не ради о томе у шта ја верујем. Господин Борислав Стефановић је јасно рекао да уколико СНС после избора формира владу Србији прети украјински сценарио. Украјински сценарио подразумева паљење улица, продавница, убијање људи на улицама, протесте који су све само не мирни. То jе оно што је он изговорио. Ја као одговоран човек морао сам да реагујем, осећам потребу да Србија сачува стабилност, сачува мир јер је одговорност свих нас који се бавимо политиком да земљи обезбедимо мир и просперитет и да сви они који желе да инвестирају у ову земљу знају да им овде не прети ништа ружно и да ће у Србији моћи да нађу плодно тле и за инвестиције и моћи ће да очекују да ће се држава побринути да тако и остане. Знате, данас то је опет поновио и Живковић који је њихов кандидат за премијера. Стефановић је рекао мало у рукавицама, треба ли и ја да говорим у рукавицама?

Кад ви кажете доћи ће тајкуни ако ми не победимо, зар и то није нека врста претње?

То није логично, кажем да ће у том случају тајкуни утицати као што су то чинили последњих десет година, па и данас има покушаја.

Зашто ви политичари верујете да треба да будете духовити и симпатични. Треба да радите.

Апсолутно се слажем с вама, ја се трудим да будем ефикасан јер грађани од моје духовитости немају ништа. Политичар мора да пази шта говори, какву поруку шаље, не само у кампањи, она прође. 

Да ли је СНС спреман да са листом коју води преузме одговорност за Србију?

Ми никада нисмо рекли да нас интересује да сами владамо Србијом, интересује нас што шира подршка јер Србији треба уједињавање, не треба нам било каква подела, Србији треба што шире јединство да бисмо успели да спроведемо и брзе и тешке реформе које се налазе пред нама, али и да бисмо могли да обезбедимо да у овој земљи људи размишљају дугорочно и да знају да ће дугорочно имати стабилну економску ситуацију у којој ће моћи нормално да живе.

Прича се и да сте на Граду договорили коалицију са ДСС?

Ја се не сећам да је СНС некога звала у коалицију, иако се многи утркују да кажу да ће с нама или да неће с нама. Ми чекамо да се избори заврше, да грађани кажу шта имају, онда ћемо видети ко с нама дели исте вредности и исте идеје, посебно зато што је град конкретан, знају се приоритети. Нећемо ићи у било какве математичке коалиције, таква већина нам се сувише често обила о главу и хајде да то не радимо.

Стално се прича о различитим износима дуга Београда. 

Као странка смо само указивали на то, сада Привремени орган мучи ту бригу, наставиће власт коју грађани буду изабрали. Тај дуг постоји ма шта рекао Ђилас и важно је како ће Град функционисати када стигне наплата рата, 50, 60, 70 милиона евра. Толико је субвенција за ГСП. И кад помињем ГСП, мени је тај БусПлус велики пораз – тај систем је требало да смањи субвенције, можда и да их елиминише, а уместо тога субвенције су са милијарду порасле на седам милијарди динара.

Верујете ли у реализацију Београда на води?

Био сам на презентацијама и био сам задивљен кад сам схватио колико град може да се трансформише за пет година. Можемо и да обрнемо, хајде да прођемо обалом и видимо како сада изгледа, нисмо очистили обалу и бар засадили траву, а они људи ће све да изграде. И не траже наш новац, спремни су да инвестирају, желе да ризикују, сматрају да имају клијенте који ће доћи да купе станове и пословни простор, изградиће нови конгресни центар. Они имају поверења у то, имам и ја. Ово није критика на рачун Ђиласа нити неке претходне власти, први пут је још 1972. уочена могућност изласка града на воду и то није урађено. 

Зашто без тендера?

Нема ко други да уложи три милијарде, ако се неко јави спремни смо да разговарамо.

 

Извор: Нови Магазин