Вести

Стефановић: Много лажи и неистина, сви би да воде истраге

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић одбацио је данас све лажи и неистине које ових дана круже медијима у вези са наводним притисцима осуђеника Звездана Јовановића на њега и позвао политичаре да се не мешају у истраге и да престану са притиском на судове и тужилаштва.

Политичари, поручио је Стефановић, треба да се баве својим послом и да пусте надлежне тужиоце да раде свој посао.

"На крају крајева, судови у овој земљи доносе одлуку и када вам се свиђа и када вам се не свиђа. Морате да је поштујете", рекао је Стефановић на конференцији за новинаре у Палати Србија.

Министар је казао да њега не интересује ниједан појединац, већ само да се поштује закон, који мора бити једнак за све и мора се примењивати онако како судови одлуче.

"Видим да постоји много оних који би данас у Србији да буду и полицајци аматери, и да се баве истрагама, политичари би да преузму улогу и тужилаштва и судова. Просто, мислим да је потребно пустити надлежне органе да раде свој посао, нека свако уради свој посао. Мене интересује само закон, да се сваки случај истражи до краја", рекао је Стефановић.

Свако ко се огрешио о закон мора да одговара, поручио је и додао да га притом уопште не интересује како се тај неко зове, те да ли је овај или онај. Не интересује га ни Звездан Јовановић, који служи затворску казну од 40 година, ни његово писмо и претње. Не интересује га ниједан појединац, већ поштовање закона који мора бити једнак за све и мора се примењивати онако како судови одлуче.

''Просто, пуно је лажи изречено у последњих неколико дана, пуно неистинитих информација кружи нашим медијима и јавношћу и многи покушавају то да спинују, како би стекли јефтине политичке поене. Само молим све, због угледа полиције, пустите да то раде надлежни и стручни људи,јер све друго не служи на корист било коме", рекао је Стефановић.

Политичари би, поновио је, зарад јефтиних политичких поена, да преузму истраге и да пресуђују.

''Плашим се да је то потпуно погрешан смер за било коју земљу која жели да буде демократска", закључио је Стефановић.

 

Приштина тражи начин да заобиђе споразум

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да Србија инсистира на томе да се Бриселски споразум поштује, али да ни динамика ни начин не зависе од ње, јер Пртиштина увек тражи начин да то заобиђе.

Стефановић је међутим поручио да компромиса неће бити у остварењу права Срба нити када је у питању формирање ЗСО.

"Ако ЕУ и све државе које су у овоме имале значајну улогу, не буду једнаким аршином то посматрали и не буду вршили притисак на Приштину, онда то показује изузетно лицемерје. Надам се да то нећемо видети", рекао је министар на конференцији за новинаре.

Стефановић је истакао да кад год се дође до тога да треба испунити услове из Бриселског споразума, за све што је српска страна захтевала и добила потписивањем тог споразума, дешава се нешто чиме се то продужава, покушава се наћи заобилазни пут, било шта што је технички разлог.

Како је рекао, треба да се формира ЗСО, да Срби на Косову буду више заштићени и да добију своја права.

''И просто се траже технички и неки други разлози како би се то на било који начин продужило, још један дан, једну недељу, месец, али ће и тај тренутак доћи'', рекао је Стефановић новинарима, осврћући се на пад косовске владе.

Такође, напомиње министар, оно што јесте очигледно проблем за приштинске органе је и то што треба да се одговара за злочине над Србима.

''Очигледно да и то смета и да они не могу да се суоче са тим да ће они који су убијали Србе, чинили најтежа кривична дела против Срба, морати за то да одговарају'', рекао је Стефановић.

 

 

 

 

извор: Танјуг