Вести

Стефановић: Модернизација, јачање и бољи стандард у Војсци Србије

Министар одбране у Влади Републике Србије, Небојша Стефановић, најавио је даље јачање и модернизацију Војске Србије, а за њене припаднике побољшање стандарда.

Стефановић је истакао да је 72. бригада за специјалне операције свакако најбоље опремљена јединица Војске Србије, која пажљиво прати савремене безбедносне изазове и увек је спремна да реагује.

"Ова јединица је раме уз раме са сличним једницама у најмоћнијим војскама света. Служити својој земљи у овако елитној јединици част је за сваког војника, али уједно носи и одговорност да будете најбољи. Дужни смо такође да као држава континуирано улажемо у опремање, обуке и бољи стандард припадника 72. бригаде, како би наставили да буду бедем одбране Србије од свих могућих изазова и претњи и гарант мирног сна свих наших грађана", истакао је Стефановић и подсетио да су 24 припадника ове јединице положили живот за Србију.

Опремање и побољшање услова рада 63. падобранске бригаде ће се наставити и у наредном периоду, како би сви њени припадници знали да имају безрезервну подршку државе у преданој борби за сигурну Србију, поручио је министар.

"Подсетићу, у овом тренутку светом путује застава ове елитне јединице, коју ће до октобра преносити из руке у руку њени ветерани", рекао је Стефановић.

Стефановић је истакао да РВ и ПВО данас располажу најновијим средствима, попут модернизованог Миг-29 и система „Панцир“, и најавио наставак модернизације авиона "Орао", радара П-12 и П-18 и многих других средстава, као и ремонте "Газеле" и "Гаме", ракетног система "Нева".

"Међутим, као и у свим нашим командама и јединицама, тако су и у РВ и ПВО људи наш највећи ресурс. Када упознате наше пилоте, техничаре и друге запослене у РВ и ПВО, останете просто без текста. То су тихи хероји наше земље који се непрекидно обучавају, који даноноћно чувају наше небо и дају целе себе да би наша земља била безбедна", рекао је Стефановић.

Стефановић је указао да нема обичног војника, већ је сваки војник посебан по томе што је изабрао да служи Србији и да свој живот посвети њеној одбрани.

"Све њих у овој години очекује побољшање стандарда. Без задовољног војника нема јаке и снажне војске. Запослени у Војсци Србије добиће ове године, поред повећања од пет одсто за јавни сектор и 10 одсто веће плате. То увећање неће бити линеарно, већ ће највише добити војници са најмањом платом - војници по уговору, разводници, десетари, млађи водници, па подофицири и на крају официри", навео је Стефановић.

Стефановић је додао и да је веома захвалан председнику Вучићу што је препознао важност тога да се улаже у плате војника.

"Војник штити државу бескомпромисно и кључно је да осети да држава стоји иза њега, обезбеди му добра примања и могућност да најповољније реши стамбено питање", поручио је Стефановић.

Стефановић је потврдио да се наставља са континуираним опремањем и модернизацијом у складу са исказаним потребама Генералштаба Војске Србије и изразио захвалност начелнику Генералштаба Војске Србије генералу Милану Мојсиловићу на одличној сарадњи током прва два месеца откако је преузео ресор.

"Мислим да је изузетно важно што министарство и војска дишу као једно. Значајно ми је да знам шта је то што војници мисле да је важно и да им је потребно. У претходном периоду учињено је много на опремању, али свакако да настављамо тај процес јер се и безбедносни изазови у савременом свету убрзано мењају. Наше стратешко опредељење као земље је војна неутралност, што значи и да тежиште у нашем опремању јесте домаћа индустрија, како бисмо што мање зависили од увоза из иностранства. У наредном периоду очекују нас набавке које су производ домаће памети, почев од борбених возила "Милош" и "Лазар", оклопних транспортера БОВ ОТ, оклопних возила МРАП, роботизованих возила "Мали Милош", затим набавке система "Огањ", "Нора", ПАСАРС.

Стефановић је подсетио да је Војска Србије мукотрпно заслужила поштовање.

"Данас Србија својим херојима указује поштовање и чува сећање на њихова дела, али и улаже у модернизацију и напредак јединице и обученост нових генерација њених припадника, што није била пракса у неким претходним временима", закључио је Стефановић.

 

 

 

Извор: Блиц