Вести

Стефановић: Ново оружје и нова опрема

Настављамо са континуираним опремањем и модернизацијом у складу са исказаним потребама Генералштаба Војске Србије. Захвалан сам Милану Мојсиловићу на одличној сарадњи током ова прва два месеца откако сам преузео ресор. Мислим да је изузетно важно што Министарство и Војска дишу као једно.

Значајно ми је да знам шта је то што војници мисле да је важно и да им је потребно. У претходном периоду учињено је много на опремању, али свакако да настављамо тај процес јер се и безбедносни изазови у савременом свету убрзано мењају.

Наше стратешко опредељење као земље је војна неутралност, што значи и да тежиште у нашем опремању јесте домаћа индустрија, како бисмо што мање зависили од увоза из иностранства.

У наредном периоду очекују нас набавке које су производ домаће памети, почев од борбених возила „милош“ и „лазар“, оклопних транспортера БОВ ОТ, оклопних возила МРАП, роботизованих возила „мали милош“, затим набавке „огња“, „норе“, ПАСАРСа… Наравно, следе нам и набавке опреме из иностранства од различитих партнера којом ћемо бити још ефикаснији и снажнији.

Такође, сви ми у систему одбране захвални смо председнику Вучићу на додатним средствима која ће бити уложена у набавке нових борбених система.

72. Специјална бригада

Енергија и врхунска обученост. То су прве две асоцијације на припаднике наше 72. бригаде за специјалне операције. Свакако је реч о најбоље опремљеној јединици Војске Србије, која пажљиво прати савремене безбедносне изазове и која је увек спремна да реагује.

Јединици која је увек и свуда на висини задатка и која је раме уз раме са најмоћнијим војскама света.

Гледао сам како савладавају најсложеније препреке и обављају тренинге који су толико сложени да захтевају сву снагу једног специјалаца, а камоли обичног човека.

Служити својој земљи у овако елитној јединици част је за сваког војника, али уједно носи и одговорност да будете најбољи. Зато њеним припадницима морамо указати све поштовање.

Иако младима данас, када на нашу срећу живимо у мирној и сигурној земљи, делују као филмска атракција, припадници 72. бригаде су јунаци нашег народа. Бранили су своју отаџбину када је било најтеже не питајући шта је цена, па чак то био и њихов живот.

Дужни смо да памтимо 24 припадника ове јединице која су положила живот за Србију и да се старамо о њиховим породицама. Дужни смо такође да као држава континуирано улажемо у опремање, обуке и бољи стандард припадника 72. бригаде, како би наставили да буду бедем одбране Србије од свих могућих изазова и претњи и гарант мирног сна свих наших грађана.

Такође, посебан куриозитет је и што сам приликом обиласка ове јединице сусрео свог имењака и презимењака, старијег водника Небојшу Стефановића.

63. Падобранска бригада

Мукотрпно заслужено поштовање. То најбоље описује ову јединицу Војске Србије. У својој мисији за част и за отаџбину данашњи припадници воде се високим критеријумима које су исписивале генерације и генерације њених припадника у претходним деценијама њеног постојања.

Данас Србија својим херојима указује поштовање и чува сећање на њихова дела, али и улаже у модернизацију и напредак јединице и обученост нових генерација њених припадника, што није била  пракса у неким претходним временима.

Опремање и побољшање услова рада 63. падобранске бригаде ће се наставити и у наредном периоду, како би ови сјајни људи знали да имају безрезервну подршку државе у преданој борби за сигурну Србију. Подсетићу, у овом тренутку светом путује застава ове елитне јединице, коју ће до октобра преносити из руке у руку њени ветерани. Након обиласка Србије, Европе и целог света, вратиће се у Ниш таман за рођендан бригаде. У овом тренутку стигла је у Словенију, а на свом путовању стићи ће и до Нијагариних водопада и до Аљаске, а потом се вратити својој кући, односно у Србију. Захвални смо ветеранима Војске који су покренули ову акцију. Као земља и народ не смемо се одрицати своје историје и традиција уколико желимо да градимо бољу будућност за нашу децу.

 

Војни авиони и хеликоптери

Наше РВ и ПВО данас располажу најновијим средствима, попут модернизованог МиГ-29 и „панцира“, која их чине и завидно опремљеним и за сваки респект у региону и што је најважније снажним гарантом сигурности нашег неба.

Ту наравно нећемо стати јер нам следе и наставак модернизације авиона „орао“, радара П-12 и П-18 и многих других средстава, као и ремонти „газеле“ и „гаме“, ракетног система „нева“...

Међутим, као и у свим нашим командама и јединицама, тако и у РВ и ПВО људи су наш највећи ресурс. Када упознате наше пилоте, техничаре и друге запослене у РВ и ПВО, останете просто без текста. То су тихи хероји наше земље који се непрекидно обучавају, који даноноћно чувају наше небо и дају целе себе да би наша земља била безбедна.

Не жале се ни на шта и не траже чак ни хвала за то што раде, али им ми дугујемо да им покажемо да се њихов рад цени. Као што волим да кажем, нису нам довољни ни нови авиони ни тенкови ако за командама немамо обучене и способне људе.

 

Шта чека обичног војника

Нема обичног војника. Сваки војник је посебан већ по томе што је изабрао да служи Србији и да свој живот посвети њеној одбрани.

Све њих у овој години очекује побољшање стандарда. Без задовољног војника нема јаке и снажне војске. Запослени у Војсци Србије добиће ове године, поред повећања од пет одсто за јавни сектор, и 10 одсто веће плате.

То увећање неће бити линеарно, већ ће највише добити војници са најмањом платом - војници по уговору, разводници, десетари, млађи водници, па подофицири и на крају официри.

Веома сам захвалан председнику Вучићу што је препознао важност тога да се улаже у плате војника.

Војник штити државу бескомпромисно и кључно је да осети да држава стоји иза њега, обезбеди му добра примања и могућност да најповољније реши стамбено питање.

 

 

 

Извор: Танјуг