Вести

Стефановић: Скандалозна изјава Џозефа о убиству Ивановића

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић оценио је данас да је изјава америчког професора Едварда П.Џозефа да је убиство Оливера Ивановића можда оно што је Косову било потребно, у сваком смислу скандалозна, те да се нада да такве изјаве немају подршку званичне политике САД.

”Не могу да замислим да неко, а поготово универзитетски професор може да каже да из смрти човека може да проистекне нешто добро. Од 2000. до данас на КиМ је убијено више од 1000 Срба и мало ко је за то одговарао. Такве изјаве не могу да допринесу безбедности Срба на КиМ, односима Срба и Албанаца, као и стабилности у региону”, рекао је Стефановић након састанка са швајцарком министарком унутрашњих послова Симонетом Сомаругом.

Министар је додао да се нада да ће амерички професор имати прилике да нешто више научи о КиМ, те да схвати каква је реална ситуација у којој се налази српски народ.

“Једино тако може да види да овакве изјаве могу да утичу да односи два народа на КиМ буду лошији”, рекао је Стефановић.

 

Поступамо исто на све пријаве о претњама

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је данас да МУП поступа исто у свим случајевима напада и претњи на друштвеним мрежама. Он је упитан за претње на друштвеним мрежама које је пријавила иницијатива “Не давимо Београд”, а које, како кажу, нису процесуиране, рекао да се све што се пријави полицији обрађује.

“Ми смо поступали исто у свим случајевима. Све што се пријави полицији се одмах обрађује и све се прослеђује Тужилаштву за високотехнолошки криминал у року од сат, два када претња буде примљена”, истакао је министар одговарајући на питања новинара након састанка са швајцарском министарком унутрашњих послова Симонетом Сомаругом. Како каже, у претходној години је МУП имао 11 случајева у којима су представници опозиције пријавили претње, од којих је девет решено.

“Поднете су кривичне пријаве или одговарајући извештај Тужилаштву, а два случаја су још увек у току, дакле ниједан није одбачен”, рекао је Стефановић.

“Моја намера и налог свим службама у мојој надлежности је да сваки конкретан пример претњи грађанима Србије, потпуно без обзира коме припадају или не припадају, мора бити истражен до краја и сви они који прете никада неће имати подршку владе и државе”, навео је Стефановић.

 

Боља сарадња полиције Србије и Швајцарске

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић састао се данас са министром правде и унутрашњих послова Швајцарске Симонетом Сомаругом са којом је разговарао о унапређењу сарадње полиција односно министарстава унутрашњих послова две земље.

„Фокус наше сарадње је борба против организованог криминала и потенцијалног тероризма и у том циљу сарадња две земље у размени искустава, сарадња професионалаца и формирање заједничких тимова свакако да ће имати приоритет у овој и наредним годинама“ рекао је министар Стефановић након састанка.

Као важан сегмент будуће сарадње министар Стефановић је истакао борбу против сајбер криминала која, према његовим речима, има два сегмента – одговор на кривично дело које се догодило, али и превентивни рад.

„Желимо што боље да искористимо наша заједничка искуства, односно како да сарађујемо у томе да нашу децу у школама учимо какве опасности их вребају, али и читава популација се суочава са неким новим изазовима, новим кривичним делима, претњама и како да полиција буде брза и ефикасна у одговору на кривична дела која се дешавају у тој врсти сајбер простора“ нагласио је Стефановић.

Министар је рекао да је са колегиницом из Швајцарске разговарао и о могућности посета експерата једне и друге земље, како би се приказали досадашњи резултати акција, али и припремили кроз превентивни рад за ствари које „можда следе“.

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Стефановић захвалио се Самаруги  и Швајцарској на подршци коју је Република Србија имала у процесима управљања миграцијама.

„Поред новчане донације од 270 хиљада швајцарских франака, снажне подршке Швајцарске и добре сарадње, имали смо добру контролу над миграционим процесима да зауставимо прекогранични криминал у тој области и имамо подршку Швајцарске да се питања реадмисије и добровољног повратка још брже и ефикасније решавају“ рекао је Стефановић.

 

Нисам задовољан казном одређеном за хулигане

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да није задовољан дужином затворске казне која је одређена петорици хулигана из Сплита који су изазвали нереде не дербију у децембру и додао да је то одлука Тужилаштва и суда у чији рад не може да се меша.

”Трудим се да не излазим из оквира онога што је одговорност мог посла. У одлуке које доносе Тужилаштво и суд не могу да се мешам. Да ли сам задовољан да неко буде осуђен са малим бројем месеци затвора? Нисам, али то је ствар која је на самосталним и независним правосудним органима”, рекао је Стефановић новинарима након састанка са швајцарском министарком унутрашњих послова Симонетом Сомаругом.

Он је додао да се нада да ће Тужилаштво наставити истрагу и да сагледавање целокупног догађаја, а не само инцидента на стадиону, може да укаже и на то какви су криминални кланови били уплетени и шта су били њихови интереси.

“То зависи од Тужилаштва, ја ћу инсистирати да се истрага настави, јер сматрам да само хапшењем ових пет појединаца она није завршена, то је моје мишљење”, рекао је Стефановић.

Каже, да на основу информација које су му биле доступне све указује на то да се не ради само о тих пет појединаца.

”Поготово што је ово био случај без преседана где је пет држављана друге земље дошло на наш стадион баш у тренутку када су изазивали оваква кривична дела, очигледно је да се иза тога налази нешто крупније. Ми имамо неке информације које о томе говоре, али разумем и одлуку Тужилаштва да у овој фази заврши истрагу која се односи на конкретна дела која су тих пет лица починила”, рекао је Стефановић.

 

 

 

 

извор: Танјуг