Вести

Стефановић: Србија је економски много моћнија

После десет година од укидања редовног војног рока, према најавама надлежних и истраживaња јавног мњења, чини се да никада нисмо били ближи враћању војне обавезе за младиће. Хоће ли 2004. годиште добити своју војну пошту и да ли ће десет хиљада младића у Србији поново добијати препознатљиве модроплаве коверте војног одсека.

Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефанoвић рекао је да је стратегија одбране између 2004. и 2012. године била ка интеграцији војске у НАТО и да је сведена на петину своје претходне величине.

Указујући да, иако су војно неутралне, и Швајцарска и Аустрија примају регруте на редовно служење војног рока.

"Србија је на путу војне неутралности што захтева снажну војску која мора да се бави и заштитом цивилног становништва и друге операције за које нужно није потребно оружје", наглашава Стефановић.

Према његовим речима, кад нисмо имали снажну војску у историји, цивили су много више страдали.

 

Увођењем редовног војног рока не укида се професионални кадар

Стефановић се враћа на пример Швајцарске којој, како напомиње, свакако не прети никаква непосредна опасност, а ко не жели да служи, плаћа порез од три одсто укупних личних примања. "Ако земља дође у непосредну опасност, може да се ослони само на сопствени народ", сматра Стефановић.

Истиче да се увођењем редовног војног рока не укида професионални кадар. Наводи и пример Немачке где се у Бундестагу управо расправља о враћању редовног војног рока.

Стефановић додаје да професионалци из војске треба да кажу које су потребе војске, како је виде у будућности, коју улогу треба да испуни регрутна војска, колико нам треба нових и каква треба да буде модернизација постојећих касарни.

"Разматрамо да ли ћемо за то имати довољно новца, а регрути би имали плату која не би била симболична. Они који прођу кроз служење рока осећају да су нешто пружили својој земљи и стекли би вештине које ће им користити у цивилном животу као што је рецимо вожња камиона.

Они који су медицинске струке могу да служе на ВМА и да им се то рачуна у стаж", наводи Стефановић.

 

Нема препрека за грађане Косова и Метохије да служе војску

Стефановић је навео да не постоји препрека за оне грађане са Косова и Метохије који желе да служе војни рок.

"Они имају право да одслуже војни рок. Можда није реално да данас разговарамо о обуци која би се дешавала на територији наше покрајине, али не постоји препрека да они буду позвани да одслуже војни рок на територији централне Србије. Разматрамо шта би био најефикаснији модел којим се не подрива чињеница да је Косово и Метохија део Србије, али уважавамо и међународне прописе пошто постоје ствари које морамо да схватимо као реалност", рекао је Стефановић.

Србији се, како је рекао, догодило то да је постала економски много моћнија.

Зато се и иде у подизање плата за војнике.

"Поред тога хоћемо да задржимо људе у војсци", рекао је Стефановић.

 

 

Извор: РТС 1