Вести

Стефановић: Став Тање Фајон базиран на политичкој пристрасности

Потпредседник Владе и шеф Радне групе за унапређење изборних услова Небојша Стефановић изјавио је да му је жао што Тања Фајон изјаве о стању у Србији не базира на чињеницама и конкретним активностима које Влада предузима, већ на сопственој политичкој пристрасности. 

"Жао ми је што Фајон није успела да превазиђе симпатије према одређеним политичким структурама у нашој земљи. Недопустиво је износити низ паушалних оцена о стању у Србији, а да се за то не наведе чак ниједан конкретан пример", рекао Стефановић.

Стефановић је навео да Србија није европска земља у којој убијају новинаре, већ у којој све политичке странке могу да износе своја мишљења, са којима је јавност одлично упозната.

Kако je рекао, у Србији опозиција може да каже шта год жели, да измисли било шта и да има довољно медија, који ће то објавити, без икакве провере истинитости тих тврдњи, као што би, истиче, урадили медији у Западној Европи.

"Свака тврдња, ма колико била неистинита и непроверена, појављује се у медијима, без да грађани икада добију макар извињење за бруталне лажи“, рекао је Стефановић.

Kао пример, навео је тврдњу посланице Маринике Тепић да је фарма кока носиља, која постоји у оквиру војног комплекса у Моровић више од 40 година, државна фарма наркотика, додајући да је део медија, иако је могао да провери, то објавио без икакве провере.

"И, каква је то онда неслобода медија? У којој озбиљној европској земљи би било могуће објавити тако нешто, без икакве провере? Нажалост, у Србији је могуће објавити и такву лаж. То, наравно, све говори о људима који су је измислили, али говори и о степену демократије у Србији", рекао је Стефановић.

Стефановић је додао да је занимљиво да разни критичари немају ниједан аргумент којим би објаснили шта је то данас лошије у односу на Србију 2012. године, када су на власти били они које протежира Тања Фајон.

Стефановић је рекао и да је пре неколико дана на интернету, преко јавно доступних извора, погледао колико су пута представници опозиције гостовали у политичким емисијама на РТС, те да је закључио да су само прошле године, у две политичке емисије на јавном сервису, гостовали скоро 20 пута.

"Да ли сам могао да сањам да неко из СНС-а, у време кад су Ђилас и Јеремић били на власти, има и половину тога? Апсолутно не", навео је Стефановић и додао да су представници СНС у то време гостовали само у ТВ емисијама које су биле део обавезног изборног програма.

Стефановић је рекао да и данас представници опозиције имају позиве телевизија са националном фреквенцијом, да "потпуно и суверено" владају недељницима, док су, додаје, неки од недељника у њиховом власништву или власништву "тајкуна који су им блиски".

"Имају и огроман утицај на поједине дневне новине, а поседују и доста својих медијских портала и интернет сајтова на којима објављују информације које су дијаметралне у односу на истину", рекао је Стефановић.

Стефановић сматра да је лицемерно данас говорити о забринутости због слободе медија, а да се то питање није поставило 2011. године када је Верица Бараћ у извештају написала да су "медији изложени огромном политичком притиску и да је над њима успостављена потпуна контрола".

"Тада је Ђилас био власник свих секунди у Србији, утицао преко својих маркетиншких агенција на политички живот и информативни програм свих телевизија, укључујући и РТС са којим је имао огромна пословања. Због њих је и тужилаштво подигло оптужницу против људи који су, како се сумња, оштетили РТС за готово шест милиона евра", подсећа Стефановић.

Истакао је да је за демократију у Србији добро да се изборни цензус смањи и да су тврдње о штетности оваквог предлога потпуно бесмислене.

"Очигледно је да се ни у критиковању идеје о смањењу изборног цензуса са пет на три одсто ни Тања Фајон, а ни неки други који подржавају Драгана Ђиласа и његову политичку групацију нису добро снашли", навео је Стефановић.

Kако је рекао, нетачне су тврдње да нема јавне расправе, јер је очито да се о њој живо расправља, те да је ушла у толико широк дискурс "да је изгледа стигла и у ЕП".

Стефановић је истакао и да је смањење цензуса лоше искључиво за владајућу странку, односно да то није добро само за СНС, јер ће имати мањи број мандата са истим бројем освојених гласова.

"Мораћемо још више да се трудимо, јер ћемо имати већи број политичких странака против себе, које ће се у парламенту удруживати како би покушали да створе већину против највеће политичке странке у Србији. Зато у смањењу цензуса нема ничег доброг за СНС", навео је Стефановић.

Додао је да управо у томе што предлаже председник Вучић лежи предност за демократију у нашем друштву, а да предлог да се смањи изборни цензус заправо избија аргументе оним политичким странкама које тврде да нема довољно демократије у Србији.

"То се очигледно не свиђа Тањи Фајон која покушава да политичким, а не суштинским аргументима, деградира оно што смо постигли у последњих шест месеци у унапређењу изборног процеса и демократије", рекао је Стефановић.

Зато би, додаје, волео да Тања Фајон погледа шта је све унапређено у претходном периоду, пошто је била присутна и током међустраначког дијалога који је вођен протеклих месеци.

"Само нека погледа колику смо разлику направили у односу на све оно што нам је оставила власт Ђиласа, Јеремића и њихових сарадника. Да разговарамо аргументовано, да разговарамо о томе колико је сада бољи бирачки списак, колико имамо веће присуство представника опозиције у медијима, од којих се неки чак нису ни опробали на изборима, па суштински и не знамо да ли заиста представљају значајнији број људи у Србији или не", рекао је Стефановић.

Додао је да су промењена многа изборна правила која су кршена 2012. године у кампањи, нарочито председничкој, када су, каже, Ђилас и представници његове странке "водили бруталне кампање против свих оних који су мислили другачије, а да није могло да им се одговори ни на једној телевизији која је имала статус јавног сервиса".

 

 

 

Извор: Танјуг