Вести

Стефановић: У САД о унапређењу безбедности Србије

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже да његова посета Сједињеним Америчким Државама има за циљ унапређење безбедности државе Србије када је у питању трговина дрогом, као и поводом повратника са ратишта у Сирији, посебно бораца ИСИС-а.

"Са директором Агенције за борбу против наркотика (ДЕА) и Федералног истражног бироа (ФБИ) разговарао сам о томе како могу да помогну МУП-у Србије и нашим људима да будемо опремљенији и ефикаснији, како би могли да размењујући податке у региону и шире доведемо до тога да гарантујемо безбедност и сигурност у Србији", рекао је Стефановић.

Он је истакао да нема довољне безбедности ако немамо сарадњу са свима у свету који могу да помогну да дођемо до трговаца наркотицима и озбиљних организованих криминалних група које делују ван наше земље и чије су базе операција Јужна Америка и друге дестинације у свету.

"Разговори су имали за циљ и стратешко партнерство да се повећа размена информација која служи да заштити интересе наших држављана и да дођемо до информација и потенцијалном угрожавању наше безбедности и од тероризма и организованог криминала", напоменуо је Министар.

Сматра да иако Србија већ годинама има изузетну сарадњу са Агенцијом за борбу против наркотика (ДЕА) постоји простор за проширење сарадње и са ДЕА, али и са ФБИ и другим агенцијама које се баве на сузбијању наркотрафикинга.

"Њихов фокус је на земљама и деловима света до којих Србија не може да допре, нити да утиче. Ако наши трафиканти који иду у Јужну Америку да би транспортовали кокаин до шпанских или холандских или нових рута у источној Европи, заједничким радом можемо да разменимо информације са ДЕА и ФБИ јер могу да нам помогну да их приведемо правди и покушамо да их осудимо", указао је Стефановић.

На тај начин би се, како је додао, смањиле и могућности да се новац од дроге пере широм Европе и у нашој земљи или да буде употребљен за неке криминалне активности.

Када је у питању одлука САД да заробљене бивше борце ИСИС-а враћа у њихове домицилне земље, Стефановић каже да је и о томе било речи на разговорима у САД, те да су сви свесни претњи које носи њихов повратак, али да је важно да се размишља о поступку дерадикализације након одслужења казни.

"Људи који се враћају са ратишта у Сирији као борци ИСИС-а држављани су неких од земаља региона па и наше земље, и без обзира што ћемо да прикупимо доказе и покушати да их осудимо на дугогодишње затворске казне, питање је шта - када изађу из затвора, како могу да се реинтегришу у друштво, а да више не буду претња", указао је Стефановић.

Он је поручио да и МУП и безбедносне службе раде даноноћно раде на томе, те да су до сада били врло успешни.

Он је ипак напоменуо да постоји забринутост за све што се дешава у региону и тамо где се враћа велики број страних бораца, а како је додао, не би потценио ни жене које се враћају.

"И оне могу бити изузетно радикализоване и опасност за бебедност", напоменуо је министар.

Према његовим речима, стотинак људи који су се вратили на КиМ представљају сталну опасност за безбедност у читавом региону, због чега ту мора да се ради на сталној размени информација.

 

 

Извор: Танјуг/РТС