Вести

Стефановић: Ухапшено 360 особа због више кривичних дела

Због више кривичних дела полиција је ухапсила 360 особа, а против још 202 особе поднете су кривичне пријаве у редовном поступку, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Они су ухапшени због сумње да су починили различита кривична дела између осталог неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога, убиство у покушају, силовање и недозвољене полне радње, искоришћавање малолетних лица за порнографију, злостављање и мучење, изнуде, отмице, разбојништва, тешке крађе. Они су ухапшени у полицијској акцији "Арес", рекао је Стефановић на конференцији за новинаре, на којој су са њим били шефови и начелници полицијских управа и СБПОК-а, који су организовали акцију.

Како је прецизирао, та акција је спроведена у 27 општина и градова у Србији. Поднете су и кривичне пријаве тако да је процесуирано укупно 562 особе. Минситар полиције је навео да је одузето 167 килограма наркотика, кокаина, хероина, хашиша, маруихуане и ектазија као и да су откривене три лабораторије за производњу марихуане.

Одузето је 29 пушака, 4 аутоматске пушке, 30 пиштоља, један килограм експолозтива, шест бомби и више од 3.000 комада муниције. Заплењена је већа количина новца, 19 возила као и више рачунара и 150 гигабајта педофилског материјала, назначио је Стефановић.

Министар је рекао да су неке од највећих заплена изведене у Београду и Новом Саду. У Београду је ухапшен Д.Ћ. (30), како је рекао Стефановић, припадник једне од две највеће криминалне групе због изнуде.

"Он је ухапшен приликом покушаја изнуде око 20.000 евра" рекао је Стефановић и додао да је приликом претреса код њега пронађено шест аутомобила и 20 кључева других возила, 13 луксузних сатова, као и 5.500 евра у готовом новцу.

Полиција је у Новом Саду ухапсила Г.Б. (39) и М.Ј. (36) због сумње на неовлашћену производњу и стављање у промет опојних дрога и код њих је пронађено 38 килограма марихуане, 12 килограма екстазија, 2,5 килограма амфетамина, 460 грама кокаина, килограм хашиса и три иштоља.

У Београду је ухапшен Г.М. (54) због сумње на исто дело, а код њега је пронађена лабораторија за производњу и око 60 килограма марихуане, рекао је Стефановић.

Он је додао да полиција наставља рад на сузбијању криминала и захвалио припадницима полиције који су, заједно са надлежним тужилаштвима, радили на овој, како је рекао, једној од највећих акција.

 

Молим за стрпљење на границама

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да сви раде на томе да се прелазак преко граничних прелаза максимално убрза, али уз квалитетну безбедносну контролу, и замолио све који путују за стрпљење на прелазима.Стефановић је рекао да је увек у току летње сезоне повећан број возила, те да сви заједно раде да се максимално убрза прелазак преко граница.

"Али, да бисмо имали кавлитетну безбенодсну контролу не можемо само да отворимо рампе. Замислите да се нешто догоди, поставило би се питање зашто га нисте контролисали. Знам да је мука чекати у колима на врућини сатима на неком прелазу, радићемо да убрзамо колико је могуће, али постоји одређени капацитет који не можете да премашите", рекао је Стефановић.

Он је замолио све који путују за стрпљење, како не би долазило инцидентних ситуацијца. Стефановић је подсетио да српски полицајци помажу колегама из Црне Горе на приморју, током летње сезоне.

"Имамо споразум да три наша унофрмисана припадника и три из реда Криминалистичке полиције буду стално присутни на црногорском приморју, да са коегама раде на томе да наши туристи буду безбедни и да помогну ако наши држављани буду или остећени или су изазвали неки инцидент", рекао је Стефановић.

Исти споразум, каже, имамо и са Хрватском, па су наши полицајци и у Пули и Ријеци.

Стефановић је додао да очекује да ће од наредне године наши полицајци бити присутни и у Грчкој током лета.

"Разговарао сам са грчим колегом Тоскасом и оцекујем да ћемо од наредне године имати и припаднике наше полиције у Грцкцој, да би се нашли да помогну нашим туристима и да ураде све што је могуће да спрече да они буду иштећени и да буду превенција да наши држављани буду учиниоци кривичних дела", рекао је Стефановић.

 

Из Србије 49 људи отишло да се бори за ИСИС

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже да је из Србије 49 људи отишло да се бори на страни Исламске државе.

"Неки су погинули, неки су још увек тамо. Није то велики број као из других држава Европе, али то су ствари које увек забрињавју, а правовремена размена информација је једини начин да се заштитите", рекао је Стефановић.

Он је навео да је безбедност у земљи добра и да полиција, са свим безбедносним службама и тужилаштвима, интензивно ради на томе да грађани не осете било какву претњу.

"Без обзира на терористичке нападе у региону, нестабилност се није прелила на Србију. Србије је била безбедна, помоћи ћемо и комшијама, јер не желимо да се то не дешава у региону, нама је потребна стабилност региона", рекао је Стефановић.

Он је додао да полиција није дозволила да се у Србији деси тешко кривично дело из области тероризма и чини све да се тако нешто никад и не догоди.

"Србија спада у ред најбезбеднијих земаља у Европи", подвукао је Стефановић.

Министар је истакао да је у последње три године полиција постигла веома добре резултате, те да је општи криминал смањен за 7,5 одсто. Према његовим речима, за три године, смањен је број тешких крађа за 23, 45 одсто, а број разбојништава за 26,45 одсто, док је за 22 одсто мањи број кривичних дела које су извршили малолетници.

Стефановић је навео да је ове године приведено више од 15.000 људи због криминала, корупције.

"Прикупљан је велики број доказа, некад то иде спорије, али битан је епилог. Владавина права постоји у нашој земљи, а показали смо да можемо да ухапсимо и председнике судова и полицајце. Не постоји боило ко ко ће бити заштићен", рекао је Стефановић.

Министар је истакао да је напредак стварен и у борби против наркотика, и да је откривена прва лабораторија екстазија у Србији. Стефановић је указао да је потребно радити на певенцији, са децом у школама, од најранијих узраста, те поновио да од септембра почиње едукација ученика у школама. Полицијски инспектори долазиће у школу, како би разговарали са ученицима четвртог и шестог разреда и упознали их са тим шта је насиље, дрога, алкохол, које су то ванредне ситуације и како се снаћи у њима, како да буду безбедни на интернету.

 

Измишљотине о власнику ауто-школе

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да су информације које су се појавиле у јавности да је промовисао ауто-школу убице и насилника - потпуне измишљотине, и поновио да је власница ауто-школе била жена-жртва породичног насиља, убијена 5. јула испред Центра за социјални рад на Новом Београду.

Стефановић је, одговарајући на питања новинара, прецизирао да је, када је са директором полиције Владимиром Ребићем у јануару посетио ту жену у ауто-школи, њен супруг - насилник, био у затвору, где је боравио још 15 месеци након тога.

"Директор полиције и ја смо били код жене, жртве насиља, да јој пружимо подршку, и сад се у делу медија дешава поновно иживљавање над том женом и поново се врши злочин, јер се вештачки ствара слика да она није била власник, а јесте, што се може доказати у АПР", рекао је Стефановић одговарајући на питања новинара.

Он је истакао да су он и Ребић били код жене, дали јој подршку и апсолутно били посвећени том циљу.

"То што сада некоме то не одговара и жели то другачије да представи, показује да ти људи немају части, образа ни поштења, али ја на то не могу да утичем, то они морају да рашчисте сами са собом", рекао је министар.

Поред тога, Стефановић је истакао да је полиција у оба случаја убиства испред центара за социјални рад, излазила на терен када је позивана, обављала разговоре, подносила пријаве против насилника.

"Тужилаштво и суд након тога предузимају одлуке како се поступак води, полиција је, према прелиминарном известају, обавила свој посао. Да ли је било пропуста у раду? Нећу никога да аболирам, ако је неко урадио нешто што није у складу са законом, треба да одговара и тако ће полиција поступати у будућности", рекао је Стефановић.

Упитан да ли ће напустити конференцију ако му се не свиди питање, "као пре два дана", Стефановић је рекао да се у поступцима води пре свега жељом да заштити углед и полозај полиције.

"Оно што се тиче присуства или неприсуства на некој конференицје није суштина безбедности. Суштина безбедности је шта се предузима. А ми предузимамо све од превентивног рада, до озбиљних полицијских акција и до плацања пореза", подвукао је Стефановић.

Он је истакао да сви грађани морају да плате порез, те да од тог новца полицајци примају плате, раде се путеви, болнице, школе и да, кад се не плати порез, нема довољно ресурса, плата, инвестиција и на такав начин се штети и безбедносном систему Србије.

"Сви ови људи примају плату из буџета и веома нам је важно да се закон поштује. Сви они који буду дуговали, и компанија 'Курир', мораће да га плате, без обзира колико мислили насловних страна и прича којих нису тачне, без обзира на све што се буде радило. На такав начин неће зауставити борбу против криминала и корупције и неће зауставити наплату пореза", закључио је Стефановић.

 

 

 

извор: Танјуг