Вести

Стефановић: Ухепшено 16 цариника, оштетили буџет за 11,5 милиона евра

Полиција је ухапсила 16 царинских службеника и одговорно лице једног предузећа, осумњичене да су буџет Србије оштетили за више од 11,5 милиона евра.

Сумња се да су запослени у Управи царина скоро годину дана робу, пре свега цигарете увезене из иностранства, фиктивно раздуживали за наводне потребе разних амбасада и међународних организација у Србији, саопштио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

На тај начин су, наводи Стефановић, несавесним поступањем примили у рад некомплетну, неправилну и фалсификовану документацију и на тај начин омогућили ослобађање од царине, пореза, акциза и других посебних дажбина.

Постоје основи сумње да су осумњичени, запослени у Управи царина, од октобра 2015. до септембра 2016. године, робу која је увезена из иностранства фиктивно раздуживали за наводне потребе разних амбасада и међународних организација у Србији.

Стефановић је навео да је МУП поново показао одлучност у сузбијању корупције, сиве економије и криминала и да је годину дана интензивног рада припадника Управе криминалистичке полиције дало резултате.

Навео је да је значај те акције вишеструк, будући да је осим хапшења осумњичених и њиховог процесуирања спречено и даље наношење штете буџету Србије и наставак крађе више милиона евра од грађана.

Акција МУП-а спроведена је у сарадњи са Управом царина и надлежним тужилаштвима.