Вести

Стефановић: Војнотехнички институт јачи за 70 запослених

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић уручио је решења о пријему у професионалну војну службу на неодређено време у Војнотехничком институту за 70 новозапослених, међу којима је највише младих истраживача. Стефановић им се том приликом захвалио што су одабрали да раде за своју земљу и њен систем одбране.

Стефановић је изразио задовољство што таква врста и младости и знања долази у Војнотехнички институт.

- Ви сте својим знањем, посвећеношћу и марљивошћу показали да завређујете да будете део велике породице Министарства одбране. Увек је велики понос радити за своју земљу, своју војску и своје Министарство одбране. То је такође и прилика да се помогне својој земљи и прилика да се стекну нова знања, каква се осим у Војнотехничком институту ретко где могу стећи у овом делу света, рекао је Стефановић.

Пожелевши им добродошлицу у Министарство одбране, Стефановић је истакао да су људи једна од  кључних ствари који су недостајали Војнотехничком институту, подсећајући да је ова установа некада, са 650 запослених, била носилац развоја целе Војске.

- Ми се поносимо тиме што желимо да наша војска увек буде ослоњена на сопствену памет, на наше наоружање, на наше модернизације, на могућности да развијемо своју беспилотну летелицу. Важно је да можемо да развијамо свој оклоп за тенк, своје ракетног гориво, своја нова возила, нову артиљеријску муницију и све остало на чему Војнотехнички институт ради свакога дана, истакао је Стефановић.

Стефановић се, такође, захвалио и свима који раде у Војнотехнички институт, а који су уз све те недостатке, проблеме, уз беспарицу, и даље производили врхунске резултате, додајући да су предузете мере да се научноистраживачки кадар, уз повећања плата свим припадницима система одбране, и додатно новчано стимулише.

- Одлучио сам да омогућим да се запослени, који покажу марљивост и жељу да напредују својим радом, могу наградити са 20 процената. Поред тога, од мајске плате, дакле у јуну, сви научници и истраживачи ће имати и на то додатних 25 процената на плату, за шта смо обезбедили новац, најавио је Стефановић, истичући да се на тај начин показује да се цени знање и стручност.

Стефановић се на крају још једном захвалио новозапосленима што су изабрали да дођу да раде у овој еминентној установи.

- Хоћу да вам се захвалим зато што сте дошли да радите за своју земљу. Свима вама који већ радите, наравно, огромна захвалност. Трудићу се као министар да поправљам и статус и техничке могућности овог центра, закључио је Стефановић.

Стефановић, након уручења решења новим запосленима, обишао је и део истраживачких капацитета у Сектору за експерименталну аеродинамику и прототипове, где је био у прилици да види и аеротунел Т-38.

 

 

Извор: Танјуг