Вести

Стефановић: Вучић из немогуће ситуације покушава нешто да уради за КиМ

ЕУ мора да реагује на застрашивање и хапшење Срба на КиМ и јасно осуди такво понашање Албанаца, уместо да стално понавља ''позивамо обе стране'', поручио је данас потпредседник владе и министар полиције Небојша Стефановић.

"Не знам да ли је више цинично или трагично када кажу позивамо обе стране", рекао је Стефановић.

Стефановић је, такође, нагласио да председник Србије Александар Вучић покушава Србију да врати у игру по питању борбе за КиМ, кроз формирање ЗСО и тешке преговоре, као и дијалог који гарантује Србима мир на КиМ, али да са друге стране нажалост имамо акције хапшења Срба од стране Албанаца.

"Ако Европа хоће да буде озбиљан играч на Балкану и да решава проблеме на својој територији и да не остане замрзнути конфликт онда треба да се укључе у то тако да када виде да неко ради нешто што је против права и скандалозно, да то осуде јасно и покажу да то не подржавају. Јер, ћутање не доноси ништа добро", поручио је Стефановић.

Истиче да Албанци често застрашују Србе како би показали да иду ка формирању тзв. војске Косова и да хоће то да ураде по сваку цену, не схватајући да Срби то не желе.

"То ме није изненадило, али јесте недостатак озбиљне реакције ЕУ, која само посматра".

Каже да Вучић из немогуће ситуације покушава нешто да уради за КиМ, док са друге стране они који су тада били на власти, Драган Ђилас, Борис Тадић и Вук Јеремић, када је одлучивање на КиМ пребачено из УН у ЕУ, бране оно што је довело Србију ''на корак од провалије'' по питању КиМ.

Стефановић истиче да се поменута тројица, као и Саша Јанковић, лако уједине када је у питању фотеља и да је њихов слоган за било које следеће изборе ''како да се дочепамо поново власти''.

Стефановић је рекао да је Србија у оквиру УН имала неку шансу да се бори за јачање суверенитета на КиМ и враћање институција, али да се тадашња власт определила за ЕУ иако је већина земаља чланица била за независност Косова.

Стефановић подсећа, како каже, на ''брилијантан потез Јеремића'' када је постављено лоше питање Међународном суду правде по питању проглашења независности Косова, што је подстакло неке земље да подрже Косово, наносећи тако велику штету нашој земљи, затим на постављање административних прелаза Јариње и Брњак, увођење царинског печата и друго.

 

Настављамо снажан притисак на наркодилере

Надлежни органи ће наставити снажан притисак на све наркодилере, на све произвођаче наркотика, поготову на оне који производе и дистрибуирају синтетичке дроге, које су велико зло и велика опасност, рекао је Стефановић.

Коментаришући акције МУП-а у претходних неколико дана, у којима је у више одвојених акција ухапшено 88 особа, Стефановић је казао да су у тим акцијама ухапшени за најсложенија кривична дела везана за трговину наркотика и оружје, па до крађа и дела која су лакша у смислу друштвене опасности.

"Сваке недеље, дана и сата, полиција истражује и где год будемо имали доказа хапсићемо и штитићемо нашу земљу од свих врста криминала", казао је Стефановић и истакао да су најопаснији наркотици.

Истакао је да је последњих неколико дана српска полиција запленила око 80 килограма наркотика.

Стефановић је апеловао на све који иду на музички фестивал „Exit“ да не конзумирају наркотике и додао да су појачаном акцијом за само 24 часа на територији Новог Сада, запленили два килограма дроге, од тога 900 грама амфетамина.

"То показује тенденцију да неки људи тамо понесу различите таблете, наркотике и то је опасност, поготово за људе који се први пут срећу са тим и помисле да је тако нешто безопасно и неће створити последице", казао је Стефановић.

Подсетио је да је у последњих неколико месеци четворо младих људи преминуло услед предозирања екстазијем и навео да се мислило да је то неки нови екстази, да је другачија формула.

Према његовим речима, ради се о класичном екстазију, који се добија у вештачким условима, али се ради о великим количинама које су они у себе унели, што доводи до смрти.

"Људи морају да схвате да то доводи до смрти", истакао је Стефановић.

Говорећи о Комисији за борбу против наркоманије, која је формирана пре неколико дана, Стефановић је навео да велики део владе чини ту комисију, као и велики број институција, те да она представља покушај да се борба против наркоманије води са новом енергијом и другачијим системским приступом.

"Мења се и методологија у раду наркодилера, али и дроге, оно што су некада биле класичне дроге, данас се производе у лабораторијама, врло примитивно, у кућним условима и јако је постало опасно то што се, пре свега на западу, гледају од стране младих људи као нешто бенигно, а доводе чак и до смрти. Не постоји бенигна дрога", казао је Стефановић.

Додао је да је Комисија апеловала и на родитеље да се укључе у заштиту деце од дроге и да на сваку промену понашања и знак који указује да дете можда улази у друштво у којем се конзумирају наркотици, морају потражити помоћ на различите начине и од различитих институција.

Наводећи да је у претходних неколико акција заплењено 28 пушака, 26 пиштоља, 3.259 комада муниције и 2,5 килограма експлозива, Стефановић је казао да наркотици и оружје често иду заједно.

"Имаћемо минимум толеранције према сваком ко се бави било којом врстом криминала. Пооштрили смо и казне и ако буде потребно тражићемо начин да их још пооштримо", навео је Стефановић.

Говорећи о привредном криминалу, Стефановић је казао да МУП Србије наставља са операцијама које се везују за привредни криминал, јер то дотиче животе људи, јер је то новац из буџета, односно новац грађана Србије.

"У региону не постоји земља која може да се пореди са Србијом по резултатима и што се тиче спречавања прања новца и што се тиче доказивања тих дела и прања новца где смо имали кривична дела која су делом извршена у иностранству и овом новом акцијом широм Србије показали смо да је Србија изузетно посвећена борби против корупције", казао је Стефановић.

 

 

Извор: Танјуг