Вести

Стевановић: ХБИС Група организовала је долазак кинеских инвеститора у Србију

Почетак првих грађевинских радова на изградњи Српско-кинеског индустријског парка у Смедереву очекује се ове године, изјавио је државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић, који је данас разговарао са представницима пет кинеских компанија које бораве у Србији.

Стевановић је у Привредној комори Србије разговарао о могућностима да управо ове компаније из сектора пољопривреде, заштите животне средине али и металског сектора буду први "станари" будућег Парка на 500 хектара у Смедереву.

"Очекујемо да полако посао приведемо крају када је у питању организација, односно, потписивање коначних докумената када је у питању Кинеско-српски индустријски парк у Смедереву", каже Стевановић.

ХБИС Група, власник Смедеревске железаре, организовала је долазак потенцијалних кинеских инвеститора у Србију, задовољна својим пословањем у нашој земљи, каже Стевановић.

"Довели су их овде да виде шта је то што Србија као инвестициона дестинација пружа, где би ту њихове инвестиције требало да се сместе и под којим условима", објашњава државни секретар.

Посао са Кинезима на оснивању Парка у Смедереву започет је 2016. године потписивањем меморандума две стране.

Стевановић каже да посао није ни мало једноставан, али да постоји спремност обе стране да се овај пројекат до краја реализује.

Уколико буду потписани, уговори са овим компанијама требало би да буду "камен темељац" у административном смислу за изградњу Парка у Смедереву.

Постоји могућност да први грађевински радови на терену почну у наредном периоду, уколико дође до реализације уговора са компанијама које су данас присутне у Београду.

У Привредну комору допутовале су делегације компанија "Veolia China", "Construction Engineering", затим представници "Anguo Qianjin Nonwoven Co", пољопривредног гиганта "Hebei Meikeduo Fodd Group Co" као и ХБИС Групе.

Укупне инвестиције Кине у Србији, оне договорене и најављене, у прошлој години дошле су до цифре од око 2,3 милијарде долара.

 

 

 

Извор: Танјуг