Вести

Стевановић: Више од седам милијарди динара за 185 локалних пројеката

Више од седам милијарди динара за две године уложено је у пројекте широм Србије у оквиру пројекта "Градимо заједно" за подршку развоју локалне и регионалне инфраструктуре и опремање индустријских зона, изјавио је данас државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић.

Стевановић је рекао да је у пројекту, који Министарство привреде спроводи у партнерству са Европском инвестиционом банком (ЕИБ), учествовало 88 локалних самоуправа.

"О пројектима су одлучили сами грађани, а односе се на обнову школа, вртића, сала за физичко, путева. На томе се ради још од 2009. године и готово да нема локалне самоуправе у Србији која није добила подршку из ових средстава. Ми смо 2018. и 2019. годину посебно потенцирали, јер према споразуму са ЕИБ-ом који је ратификован у Скупштини Србије, овај програм морамо да окончамо до краја 2019. године", рекао је Стевановић.

Према његовим речима, кроз ''Градимо заједно'' и опремање зона укупно је 185 пројеката који су, или завршени, или у току и биће реализовани до краја године. Он је позвао локалне самоуправе да више пажње посвете изради конкурсне документације.

"Јако је важно да се више посвете изради, дефинисању и усвајању пројектно-техничке документације како би олакшали да и у овој, али и у наредним годинама неке друге пројекте реализујемо", рекао је Стевановић.

Државни секретар је објаснио да је карактер програма био такав да је обухватао најшири спектар пројеката од путне до социјалне инфраструктуре, односно установа јавног карактера на локалном нивоу. Министарство привреде, како је рекао, спроводи и програм који се односи на уређење пословних зона.

"Кроз овај програм финансирамо 35 пројеката укупне вредности изнад 900 милиона динара и на овај начин ћемо наставити да будемо присутни и наредних година. Настојаћемо да уподобимо програм потребама привреде, локалних самоуправа, али и новим економским околностима у којима се Србија сада налази", рекао је Стевановић.

 

 

 

 

извор: Танјуг