Вести

Тадић одговара само на уцене

Од опозиције се очекује да призна пораз на изборима, да се укључи у парламентарни живот и тако покуша да докаже да Влада није добра. Да евентуално оствари неки свој циљ, али да пусти већину да доноси одлуке. СРС је кренуо, од момента када смо се разишли, у спречавање већине да доноси одлуке све док се са њим не договори. И шта је сад ту лоше са моје стране, када сам ја то кокетирао са владајућом коалицијом? - каже на почетку интервјуа за „Блиц“ Томислав Николић, лидер СНС, коментаришући његову смену са места председника Административног одбора и смену Јоргованке Табаковић са функције председника Одбора за финансије.

   

Николић тврди да Административни одбор не може да одузме мандате троје посланика „Напред Србијо“, чије је бланко оставке недавно активирао СРС, иако постоје сигнали да ће владајућа коалиција и тај уступак учинити радикалима зарад доношења новог пословника.

 

Како би, према вашем мишљењу, владајућа већина требало да одговори на уцене?
 

- Па, нека трпе уцене. Данас уцењује један, сутра други, прекосутра трећи…

 

Председник Тадић каже да је владајућа коалиција могла да вам одузме све мандате и тако вам смањи утицај, али да то није учинила јер жели да остане неутрална у том сукобу…

- Не одлучује Тадић о томе, него Административни одбор и суд. Ја му нисам крив што његова власт није извршила обавезе из уставног закона и до 31. децембра 2008. године ускладила Закон о избору посланика са Уставом. Према том закону, посланик може да повери свој мандат странци, а ако не жели - неће! Радикали сада користе оставке, али оставка није поверавање мандата, него уцењивачи акт: Морате да потпишете оставку да би вам мандат био потврђен. Неко вас унапред осуди да дате оставку, зависно од тога колико ћете да будете лојални странци.

Шта ћете урадити уколико буду разрешени?

- То је немогуће. А шта ако се појави оставка Драгана Тодоровића у Скупштини? Да ли је његова реч да он жели да буде посланик важнија од речи, рецимо, Игора Бечића? Да сам ја председник Административног одбора, не бих то ставио на дневни ред.

А шта уколико ипак буду?

- Ићи ћемо све до Суда у Стразбуру, сигурно.

 


Рекли сте да је Шешељ преговарао са Тадићем око буџета, мада је наложио бацање клетве на све који разговарају са њим. Да ли то значи да и СРС одбацује познате ставове?

- Шешељ је толико самољубив и жељан публицитета да је у Хагу на суђењу изјавио да је преговарао са Тадићем и тиме само потврдио моје наводе. Пошто су проклели мене, али и сваког другог радикала који икад буде имао разговоре са Тадићем, сада би требало да повуку део те клетве и да кажу да се то односило само на Томислава Николића... Овако, они су проклели и Војислава Шешеља и његово потомство.

Да ли мислите да се са радикалима тргује и око доношења новог пословника?

- Мислим да актуелна власт не жели изборе. Не би толико уступака чинили радикалима да им је до избора. Али, пући ће и ова коалиција. Ево, Г17 плус је и себи и Тадићу обезбедио изванредан изборни резултат причом о фабрици „Фијата“ у Крагујевцу. Ја сам говорио да ћу да им подигнем споменик ако то буду урадили. Сада Влада већ признаје да ће бити успорена инвестиција у Крагујевцу. Дакле, може се десити да испадне Г17 плус из Владе и да буде нових избора. А пословник није услов да ли ће бити избора, него услов да ли ће Скупштина да ради. А не бих рекао да СРС и ДС тргују око новог пословника.

Када очекујете нове изборе?

- Кад год буду, једва их чекам. Убеђен сам да ћемо имати толико проблема са економијом и финансијама да ће Влада морати да падне да би Србија ишла даље. Неки ће пасти, а неки ће пацови да беже! Проблем је што овде нико ништа не ради! Да ли ће да ради Скупштина или неће? У богати, много је важна Скупштина!

  

 

 

Безобразлук Ивице Дачића


 

Које странке у овом тренутку видите као озбиљне коалиционе партнере? Ко вам је ближи, ДС или ДСС?

 

- Тренутно нам нико од њих није близак зато што нам је ДС политички супарник још од времена СРС, док нам је ДСС ближи, али се понаша као да смо јој даљи од ДС. Ми смо на удару свих!

Зар бисте после свега пристали да сарађујете са радикалима?

- Ја нисам личан. Ако се нађемо на принципима, немам ништа против.

Шта кажете на изјаву Ивице Дачића да би било боље реконструисати Владу са Николићем него ићи на нове изборе?


- То је безобразлук Ивице Дачића. Он зна да на следећим изборима не може самостално да наступи, него мора да буде на листи Бориса Тадића. А пошто не може са Г17 плус на исту листу, гледаће да њих не буде на тој листи. Ова прича да бисмо ми ишли са Тадићем је прича његовим бирачима о томе да су сви исти и да немају разлога да га напуштају. Ми идемо на изборе сами.