Вести

Весић: Батајница постаје боље место за живот

Заменик градоначелника Београда Горан Весић у оквиру акције "Београд побеђује" својом покретном канцеларијом обишао Батајницу где је са суграђанима у дворишту Основне школе "Бранко Радичевић" разговарао о проблемима које имају и могућностима њиховог решавања.

"Разговарали смо председник општине Гаврило Ковачевић и ја са грађанима и грађанкама Батајнице о проблемима које имају. Много тога је урађено али ово је велико насеље и постоји још много ствари које треба да урадимо како би Батајница била боље место за живот. За њих је најважније што су добили излаз на ауто-пут, а на нама је сад да урадимо Батајнички булевар. Завршићемо до следеће године пројектовање, после тога следи експропријација и буде ли све како је планирано радиће се у неколико фаза и ми би до краја следеће године могли да почнемо изградњу Батајничког булевара. Његова изградња значи да ће се изместити сав транзитни саобраћај из центра Батајнице што ће бити велико растерећење. Ради се и проширење Батајничког друма на четири траке према ковид болници, завршавамо до краја године и надвожњак између насеља Шангај и Батајнице преко брзе пруге, а до 30. новембра биће завршена обилазница око интермодалног терминала. Тај надвожњак је важан јер када крене брза пруга неће бити пружног прелаза  али Шангај неће бити одсечен од Батајнице", рекао је Весић.

Весић је указао и на остале инфраструктурне пројекте на територији овог насеља.

"Разговарали смо и о реконструкцији школа, до половине следеће године Основна школа "Светислав Голубовић Митраљета" ће бити реконструисана и уређено школско двориште. Предвидели смо изградњу још једног спрата на амбуланти, пробаћемо да убацимо и изградњу још једног вртића, разговарали о спортског дворани у насељу Шангај и другим пројектима. Разговарали смо и о неким пројектима који нису велики али су и даље важни, попут постављања лежећих полицајаца, излазак на Дунав са неких путева и тако даље", рекао је Весић.

Весић је нагласио да је суштински, највећи проблем у Батајници канализација.

"Ми у овом тренутку радимо комплетну канализацију са фабриком за прераду отпадних вода у Обреновцу, Лазаревцу, Барајеву, Сопоту, Младеновцу и делу Гроцке. Током пролећа следеће године завршићемо комплетну фисибилити студију за изградњу фабрике, преговарамо са Европском унијом о томе и она ће, заједно са секундарном канализацијом коштати више од 250 милиона евра. У сваком случају, нећемо дозволити да овај део града остане без канализације и кад завршимо и ту изградњу фабрике отпадних вода у Батајници моћи ћемо да кажемо да чак 97 одсто Београђана има решену канализацију. Дакле, у Батајници има доста тога да се ради, ми смо озбиљно кренули у тај посао и Батајница постаје све боље место за живот", рекао је Весић.

Током обиласка Батајнице, за децу основне школе "Бранко Радичевић" приређена је представа и подељени поклони.

Током дана, Весић ће са покретном канцеларијом обићи и насеља Угриновци и Алтина.

 

Алтина ће бити уређено насеље по мери својих становника

Након обиласка Батајнице, Весић је са покретном канцеларијом обишао насеље Алтина и разговарао са грађанкама и грађанима Алтине о томе како ово место може да постане још боље место за живот свих људи.

Весић је подсетио да је у Алтини 2019. године завршен нови вртић, недавно завршен нови парк површине седам хиљада квадрата у Јустина Поповића и грађена кишна и фекална канализација.

"Обавестио сам их да је завршена јавна набавка за изградњу дечијег игралишта на Војном путу 1, да се ради реконструкција улице Павла Вујисића, да ће Град наредне године почети да гради нови вртић, да смо кроз План детаљне регулације Првомајске урбанистички решили улаз у Алтину са Новосадског пута као и да је у току експропријација земљишта за изградњу школе, још једног вртића и амбуланте. Договорили смо се да се изгради Дом културе у коме ће бити општински услужни центар. Када још Алтина кроз пројекат изградње канализације у батајничком сливу добије канализацију која ће бити повезана са фабриком за прераду отпадних вода у Батајници Алтина ће бити уређено насеље по мери својих становника. Београд побеђује", поручио је Весић.

Весић је разговарао и са житељима Угриноваца.

Весић је са суграђанима разговарао поред новоизграђеног Дома здравља који је изградио Град Београд, а Министарство здравља треба да га опреми до краја године. Том приликом Весић је обишао и пункт за вакцинацију и донео колаче за сестре и лекаре који обављају имунизацију.

"Причали смо о томе како је у овом селу реконструисано 13 километара улица. Договорили смо се да почне проширење локалног гробља одмах пошто Град Београд откупи парцелу. Обавестио сам их да ће Град Београд изградити дечије игралише на углу улица Гробљанска и Нова 25 као и да Општина Земун ради пројекат за вртић", истакао је Весић.

 

 

Извор: Танјуг