Вести

Весић: Београд је енергетски заштићен

Не постоји никаква опасност да гаса неће бити, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић након првог састанка Радне групе за координацију активности у снабдевању енергијом на територији града Београда.

У тој Радној групи, која је формирана јуче, налазе се директори најважнијих београдских предузећа и свих других компанија које снабдевају енергијом главни град.

Према Весићевим речима, Радна група је формирана на основу активности које председник Србије Александар Вучић и влада спроводе да се наша земља енергетски обезбеди.

Подсетио је да је председник Вучић указао да свет полако улази у велику енергетску кризу и истакао да ће само захваљујући његовим огромним напорима Србија и у тој кризи успети да буде заштићена, као што је био случај и током пандемије корона вируса када су, додао је, захваљујући Вучићу обезбеђене вакцине.

Весић је новинарима, након састанка одржаног у ЈКП "Београдске електране" рекао да је обавеза Београда, као највеће локалне самоуправе, да сагледамо залихе и спроведе све активности које су неопходне како би грађани престонице били заштићени и снабдевени енергијом.

"Оно што је добра вест за Београђане то је да смо склопили уговоре, платили и закупили све количине гаса које су нам потребне за грејање током читаве сезоне тако да не постоји никаква опасност да гаса неће бити, а то значи да ће наши суграђани имати своје станове топле, онако како и треба да буде", истакао је Весић.

Додао је да се данас из топлих проба прешло у трајно грејање јер је температура испод 12 степени и додао да ће то трајати до краја следеће недеље, док поново не почне Михољско лето.

С тим у вези, поручио је грађанима да, ако се случајно негде појавио проблем, могу да позову кол сервис "Београдских електрана" и да то пријаве.

Весић је рекао да су све компаније у оквиру града Београда добиле задатак да направе планове снабдевања енергентима до краја зиме, дају тачна обавештења о томе колико енергената имају на располагању и напуне своје залихе како би били спремни за сваку ситуацију која може да се догоди.

То се, навео је, пре свега односи на Градско саобраћајно предузеће које је, додао је, највећи потрошач горива, пре свега дизел горива, на територији Београда, али и у Србији, као и на "Београдски водовод и канализацију" које је највећи потрошач струје у Србији.

Весић је најавио да ће следећи састанак Радне групе за координацију активности у снабдевању енергијом на територији града Београда бити одржан следећег уторка када ће се, додао је, анализирати извештај и предузети додатне мере, уколико је потребно, да се свако предузеће обезбеди енергентима.

Весић је рекао да су осим тога сва предузећа добила налог да крену у израду пројеката сопствене производње електричне енергије што се, додао је, већ ради у "Београдским електранама".

Весић је истакао да је захваљујући председнику Вучићу и његовом великом ангажовању Србија енергетски заштићена, а самим тим и Београд.

"Наша обавеза је да учинимо све што је у нашој моћи како би са своје стране обезбедили, кроз оно што он чини, да Београђани прођу кроз ову зиму онако како нажалост неће проћи већина људи у западној Европи и другим земљама с обзиром да њихови лидери нису спремни за ову кризу онако како је Вучић спреман", закључио је Весић.

 

 

Извор: Танјуг