Вести

Весић: Београд не може да води један човек, већ тим

Опозиција обећава и покушава да убеди бираче да обећано може да оствари.

Власт грађани оцењују према ономе шта је урађено. Можете то да зовете кампањом или не, али тако је и код нас и у Француској и у САД. Оно што смо урадили је наша политичка понуда, рекао је у интервјуу заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Весић тако одговара на наше питање да ли су Српска напредна странка и он лично већ у кампањи за изборе 2022. године.

* Хоћете ли лично учествовати у дијалогу власти и опозиције о изборним условима?

- Представљао сам своју странку летос у дијалогу. Био сам разочаран нереалним предлозима опозиције који звуче као да се никада нису бавили политиком.

Рецимо, тражили су да се Александру Вучићу забрани да отвори ауто-пут!? Питао сам их да ли у том случају они неће критиковати изградњу ауто-пута, а они кажу, то је њихово право.

То што траже је детињасто.

* А да ли ви разумете њихове захтеве који се тичу присуства у медијима, пре свега на јавном сервису?

- Српски медији су врло отворени за различите ставове, и то много више него у време када су ово земљом владали Тадић и Ђилас. Имао сам неколико дуела с опозицијом и нису се баш прославили.

А толико су желели те дуеле.

СНС има аргументе, земља напредује и немамо разлог да избегавамо дуеле. Само да се договоре ко их представља јер није нормално да у име читаве опозиције наступа Ђилас, који има мању подршку у бирачком телу од Радуловића, Обрадовића, ПОКС-а, Метле или Јеремића.

Политика функционише тако што бираче, углавном на терену, треба убедити да је ваш политички програм добар. Они мисле да се то постиже тако што ће заузети медије и наметнути људима да гласају за њих иако их не желе.

Драгана Ђилас је тако владао контролишући све медије. Њихов програм је да Вучића елиминишу из кампање и зато би да раздвоје изборе, да заузму медије и РЕМ.

Притом, бирају изборе на које ће изаћи. На београдске сви хоће да изађу, јер је овде пуна каса.

За сиромашне општине се баш и не отимају. Тамо им изборни услови нису добри.

* Али опозиција мисли да управо у Београду има шансу да окрњи власт?

- То показује да погрешно разумеју политику. Учествују само тамо где мисле да имају шансу.

Њима нису сви грађани и све општине једнаке.

* А како смо дошли до те језиве поделе у којој ви једни са другима чак не можете ни да причате него вам је потребна медијација ЕУ? Је л’ видите своју одговорност у томе?

- Не могу да прихватим да говорите у множини. Ту врсту политичког тероризма у друштво унео је Ђилас.

Дуго сам на политичкој сцени, свашта сам прошао.

Током зимских демонстрација, 1996. године, на Теразијама се одржавао митинг Милошевићевих присталица. Тада су Ђинђић и Драшковић одвели своје присталице у шетњу у други део града како би се избегли сукоби. Ђилас жели тензије у друштву јер кроз сукобе жели да заинтересује међународну заједницу да се умеша. Цена сукоба га не интересује. Пример је промоција моје књиге, када је позвао своје присталице да дођу на исто место где су моји пријатељи и хушкао на насиље. И успут су његови запалили књигу, први у Европи после нациста. То није једини случај. СНС је отказао митинг у Новом Саду пошто га је и он накнадно заказао у исто време да не би дошло до немилих сцена, па смо отказали митинг у Београду. Зна се ко промовише такву политику и зато не прихватам да смо одговорни и ми.

* Не могу да се сагласим с вама. Према последњем истраживању, Ђилас има подршку од 2,2 одсто, како може да диктира тако нешто?

- Тачно је да нема бираче. Али држи све опозиционе медије, има новац и уцењује своје опозиционе колеге уколико буду радили другачије од онога како је он замислио да ће их линчовати у својим медијима. Неки су јавно о томе говорили.

* И власт има своје медије.

- У сваком друштву приватни медији имају право на политички став. Зар није "Њујорк тајмс" јавно саопштио на америчким изборима 2016. године да подржава Хилари Клинтон? Став друштва мора да изражава јавни сервис.

У нашем друштву имате терор медија који подржавају опозицију који све друге медије који подржавају власт проглашавају непрофесионалним. Они од новинара тих медија праве мете. Пример су протести испред "Пинка", који је приватна телевизија. Нама никада није пало напамет да протестујемо испред Н1, који је такође приватна телевизија, чијим извештавањем нисмо задовољни.

Зато што ја мислим да новинари Н1 имају право да буду против нас чак и када су острашћени као што новинари "Пинка" имају право да буду против њих.

* Како вам се чини све оно што се дешава у парламенту. Да ли мислите да је то претерано?

- Посланици се не обраћају само другим посланицима, већ својим бирачима. Нисмо ми криви што су неке странке саме себе искључиле из политичког живота.

За то што нису у Скупштини, нека захвале Ђиласу чију су политику следили, а која је имала само један циљ - да уништи све друге странке, да их остави без прихода како би се наметнуо као лидер опозије јер он има и пара и своје медије.

* Али чекајте, уништио је опозицију, а опет је тема у парламенту? Нешто се ту не поклапа.

- Тема је јер држи медије, покушава да без подршке бирача дође на власт. Да ли ви мислите да би СНС да је опозиција учествовала на локалним изборима, узела све општине? Ја мислим да не би јер бисмо негде изгубили. Самоубилачком одлуком о бојкоту одузео је право опозиционим бирачима да имају власт где желе.

За њих су изборни услови били фер у Шапцу и Параћину јер су мислили да тамо имају шансу, а нису у Владимирцима или Ваљеву. Ђилас не жели нормалан политички живот, одговарају му екстремизам и политичке тензије. Жали се да га нема у медијима, а када сам пристао на дуел са њим на ТВ "Прва", тражио је да буде прво сам сат времена, па тек после да има дуел са мном!?

* Како ћете на изборе, сами или у коалицији?

- Тражићемо широку подршку за нашег кандидата на председничким изборима. Имамо партнере у Влади иако од 2014. имамо сами већину. Зато јер је СНС државотворна странка која увек интерес друштва ставља испред партијског интереса. Вучић је државник, један од највећих које је Србија у историји имала, који реформише земљу која је економски и војно све снажнија са никада бољим међународним положајем.

* Хоће ли се Вучић кандидовати на председничким изборима?

- То је његова лична одлука, али будите сигурни да ће наша странка тражити да се Вучић поново кандидује. Он је персонификација наше политике и сигуран сам да ће послушати своје саборце и партијске другове.

* Када говоримо о београдским изборима, све чешће се помиње Шапић као кандидат за градоначелника.

- Од 2008. године, када је Тадић укинуо директан избор градоначелника да би Ђилас био градоначелник пошто у директном дуелу није могао да победи Вучића, не бирају се људи већ политика. Грађани бирају политику коју представљају одборници, па се један од њих, из скупштинске већине, бира за градоначелника.

Београд не може да води један човек, већ само тим. Овде неформално живи преко два милиона људи, већи смо од неких држава Европске уније.

* Је л’ бисте могли да радите са Шапићем?

- Шапић, за разлику од других у опозицији, не спада у политичке екстреме. СНС се увек труди да обезбеди што ширу подршку људи и странака, за нашу политику. Драго ми је да је Шапић прихватио да је политика Александра Вучића у Београду политика која развија наш град. Као и да је спреман да подржи све наше пројекте, од метроа, до нових мостова и тунела, обилазница и што сарађује са СНС. То је добар корак. Све што се ради у Београду део је политике Александра Вучића, само на локалном нивоу.

* Ове године смо закаснили с кићењем града.

- Нисмо. Између осталог, ми то радимо и због туриста. Ове године их није било, па је град окићен 15. новембра. Наш град је предивно украшен. Али код нас све постане политичка тема, па и украшавање града. Увек су ми смешни критичари украшавања Београда који се истовремено диве како су украшени Берлин или Лондон. То им се "ђасви", како сами пишу, а Београд, њихов град, не сме да буде украшен.

* Критике се не тичу кићења, већ цене по којој су украси и расвета набављени.

- Цена је иста као свуда у Европи, а украсе једном морате да купите. Иначе, трошкови рада украсне расвете за три месеца су око 15.000 евра укупно.

Последње две године нисмо купили ништа.

* Неки градови су буџете намењен новогодишњим прославама преусмерили у хуманитарне сврхе. Какви су ваши планови?

- Ми немамо буџет за прославу.

Када смо у априлу смањили буџет за неких 15 одсто због короне, прво смо се одрекли свега што није неопходно за функционисање града. Тада смо средства предвиђена за прославу Нове године усмерили у куповину маски и заштитних одела за сестре и лекаре.

* Радно време ресторана и локала биће до 18 часова. Зар не мислите да је можда боље било да се, као у неким европским градовима, све затвори на два дана?

- Београд никада није тражио да се одобри организовани дочек. Свесни смо да је то велики епидемиолошки ризик. У име града сам се жестоко борио да људи раде и да сачувамо радна места.

Јавно здравље јесте најважније, али је и привреда важна.

Ако не ради привреда, нема ни јавног здравља. Неко мора да плати лекаре, опрему и све што купујемо. У сектору услуга у Београду ради око 40.000 људи.

Конобари, шанкери, кувари... То је 40.000 породица које живе од тога. Они треба да купе храну својој деци или новогодишњи поклон.

Зато сам се борио да они раде дуже, свађао се и изборио се. И поносан сам на то. У Београду угоститељи, малопродаја и услужне делатности раде до 20 часова, а у Лондону, Паризу, Берлину или Бечу не ради нико. Могу да ме нападају због тога колико желе, али мој посао је да се борим за радна места Београђанки и Београђана.

* Зар не мислите да није тренутак. Економију можемо да надоместимо, људске животе не.

- Не можемо ни економију ни људске животе. Ако немате добру економију, нећете имати новца за здравствену заштиту, па ће бити још више жртава. Морамо да нађемо меру између заштите јавног здравља и рада економије. И мислим да смо успели у томе.

* Када видите на мрежама снимке с дивљих журки и прослава где има и познатих лица, шта помислите?

- Свако ко буде прекршио мере биће санкционисан. Када видимо снимке на друштвеним мрежама, одмах шаљемо комуналну милицију.

Нико није заштићен. С друге стране, морате да разумете да људи већ девет месеци живе у карантину и да желе да живе. То се дешава и у другим земљама.

* Када бисмо сви подлегли слабостима, сви бисмо били у кафанама и на шта би то личило?

- Слажем се. Санкционишемо свако такво понашање, али не могу да не кажем да не разумем људе који изађу. Само да то буде у дозвољено време и уз поштовање епидемиолошких мера.

 

НАЈУСПЕШНИЈИ ПРОЈЕКТИ

ИЗГРАДЊА 24 ВРТИЋА

Највише сам поносан на овај пројекат. Започели смо циклус изградње 24 вртића који траје четири године. У овој години смо изградили или градимо осам обданишта.

У Сурчину, на Врачару, у Милоја Закића на Чукарици, у Обреновцу, у Новоградској у Земуну, Патријарха Павла у Раковицу и на Новом Београду - у Блоку 62 и на Бежанијској коси. Расписали смо тендер за изградњу још 16, од којих ће шест бити грађено следеће године - у насељима Миријево, Браће Јековић, Миљаковац 3, Борча, Младеновац и Степојевац. У 2022. години у плану је још 10 за које ће тек бити одређене локације, а засад знамо да ће један бити у Сремчици. У њима ће бити места за 5.000 деце, а данас је на листи чекања око 3.000 деце.

 

ДЕПОНИЈА ВИНЧА

Затворили смо санитарну депонију Винча. Од 1971. године сваке године ту оставимо око 500.000 тона комуналног отпада. То је највећи еколошки проблем и највећа неуређена депонија у овом делу Европе. За 50 година са ове депоније у ваздух је испарило четири милијарди кубика метана!? То су нам оставили ови што се сада "брину" за животну средину. Отровне воде су загађивале околну пољопривредну земљу а депонија је клизила према Дунаву. Та депонија је сада санирана, направљена је нова која има корито, канале за отпадне воде, урађено је постројење за прераду отпадних вода, тако да оне сад пречишћене иду у Дунав. Гради се фабрика за прозводњу струје из метана, фабрика за прераду грађевинског отпада, као и постројење које омогућава да метангас користимо за грејање. Да бисмо то успели, градимо топлодалековод Коњарник-Винча.

 

РЕГИОНАЛНИ ВОДОВОД

Градимо регионални водовод Макиш - Младеновац, који треба да повеже Сопот, Младеновац и Гроцку са фабриком воде у Макишу. Расписали смо тендер за изградњу водовода у Ритопека, па ће до новембра следеће године нижи делови имати воду, а шест месеци касније и виши. До марта 2022. године прикључићемо Гроцку и Врчин да би до 2023. воду добила села која је данас немају - Умчари, Пударци, Камендол, Дражањ.

До 2024. године прикључићемо на градски водовод Сопот и Младеновац.

 

ФАБРИКА ЗА ПРЕРАДУ ОТПАДНИХ ВОДА

Поносам сам на фабрике за прераду отпадних вода у Великом Селу. Прва фаза кошта 271 милион евра, покрива око милион и по људи и градимо још четири мале фабрике - у Батајници, Остружници, Обреновцу и у Врчину. Тренутно имамо око 100 директних излива канализација у Саву и у Дунав и годишње у наше две реке излијемо фекалије у запремини 60.000 олимпијских базена. Са фабриком у Великом Селу угасићемо 80 одсто излива. Коначно ћемо почети да чувамо своје реке.

 

УНУТРАШЊА И СПОЉНА ОБИЛАЗНИЦА

Радимо унутрашњу и спољну обилазницу око Београда. Спољна ће бити завршена следеће године, тих 70 и нешто километара је рађено више од 27 година, највећи део смо ми завршили и коначно ће Београд добити обилазницу. То значи да на садашњем ауто-путу кроз град неће више бити камиона, биће мање саобраћаја и смањиће се загађење. Градимо унутрашњу обилазницу. Ширимо Булевар патријарха Павла од Пере Велимировића, поред Кошутњака поред Топчидерског парка до Моста на Ади у четири траке. До марта наредне године завршићемо део до Кошутњака, потом до марта 2022. године до Моста на Ади. Почели смо пре неки дан радове на проширењу Саве Машковића и дела Црнотравске на четири траке, а следеће су Борска и Пере Велимировића, које се такође шире. Радимо и пројектовање Петље "Ласта" код насеља Степа Степановић. То ће растеретити град и омогућити везу од ауто-пута преко Бањице до Моста на Ади.

 

 

 

Извор: Блиц