Вести

Весић: Ђиласово паљење књиге је пример нацистичке политике

Заменик градоначелника Београда Горан Весић оптужио је Драгана Ђиласа и „његове плаћене присталице“ за паљење његове "Књиге о Београду" током синоћње промоције и протеста који је пред галеријом Прогрес, где је одржан овај догађај, организовала Ђиласова Странка слободе и правде.

Весић је овај чин оценио као пример „нацистичке политике“ и покушај да се успостави „апартхејд“ у Београду.

„Ако је неко сматрао да је претерано што смо ми свих ових месеци политику Драгана Ђиласа називали нацистичком, ја мислим да после оног што се десило синоћ - нема више никаквих дилема“, рекао је Весић и додао да се паљење књига у Европи није десило још од 20-тих и 30-тих година прошлог века, када су нацисти Адолфа Хитлера палили књиге.

Драган Ђилас је показао шта мисли о толеранцији у нашем друштву, и да за неистомишљенике у његовом свету нема места, примећује Весић и додаје да ко није Ђиласов истомишљеник - не сме да изда књигу.

У супротном, рекао је Весић, "послаће му плаћенике на промоцију, претиће му“. „Драган Ђилас је јуче послао страшну слику из Београда - да је Београд град у коме се пале књиге и ја очекујем да то јавност осуди, независно од тога да ли се слажу са мном“, рекао је Весић и додао да је књигу написао као грађанин Београда и да свако има право на слободу изражавања.

„Ја сам књигу написао, и немам никакав проблем да Драган Ђилас такође напише књигу ако то зна да уради, али нико нема право да спаљује књиге у Београду“, оценио је Весић.

Весић је изразио жаљење што је промоција књиге на којој су били угледни људи пала у запећак после оваквих догађаја, што је, додаје, очигледно и био циљ, и изражава наду да ће јавност реаговати на синоћњи догађај.

 

 

Извор: Танјуг