Вести

Весић: До јуна следеће године биће решен проблем буке у Београду

До јуна следеће године биће решен проблем буке у Београду и за оне објекте који пуштају музику, биће прописана заштита од буке која ће бити обавезна, док ће за свако непридржавање уследити новчана казна, па и губљење дозволе за рад, најавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Весић је, говорећи на презентацији акустичког зонирања Београда, рекао да је циљ да се реши један од највећих проблема у главном граду, истичући да ће се у наредном периоду радити на измени законских прописа, те да ће се након формирања владе више говорити о измени Закона о заштити од буке у животној средини.

Подсетио је да је између 2014. и 2016. године рађен пројекат акустичког зонирања централне зоне града Београда, који је обухватио делове општина Стари Град, Савски венац, Врачар, Палилула и Нови Београд и навео да сада следи пројекат акустичког зонирања за цео град, односно за свих 17 општина.

"Пројекат ће показати који су извори буке, који не долазе само од угоститељских објеката, постоји и саобраћај као извор буке... Када будемо имали акустичке зоне, ту ће бити означено какав ниво буке је дозвољен, што значи да су грађани заштићени", рекао је Весић.

Појаснио је да ће се изменом Закона о заштити од буке у животној средини дати надлежност комуналној милицији, која ће добити апарате за мерење буке и која ће на лицу места моћи да измере њен ниво, чиме ће се кажњавати сви они који емитују јачу буку од дозвољене.

"Ко хоће да емитује музику мораће да уложи новац у заштиту од буке. Комунални милиционери, као и инспектори животне средине моћи ће у сваком тренутку да измере ниво буке и изрекну казне на лицу места, која ће ићи до тога да се затварају угоститељски објекти, уколико се казне понове", рекао је Весић.

Заменик градоначелника Београда је навео и да ће се на исти начин решавати и проблем паре и мириса, који долазе из бројних ресторана, те да ће ресторани бити у обавези да имају сву опрему која ће спречити да се шире мириси из њихових кухиња.

"То није дозвољено, мораће да се поштују правила. Време је да Београд постане уређено место за живот", рекао је Весић.

 

 

Извор: Танјуг