Вести

Весић: "EXPO 2027" утицаће позитивно на нашу економију

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је да је захвалан председнику Србије Александру Вучићу, мандатару Милошу Вучевићу и Српској напредној странци (СНС) на предлогу да у новој влади поново обавља ту функцију, истичући да ће се трудити да ту прилику оправда и пружи максимум у циљу реализације планираних пројеката.

"Овај предлог доживљавам као потврду да сам у прошлој влади урадиo добар посао и да се пројекти у инфраструктури одвијају онако како је планирано", рекао је министар Весић за телевизију Прва.

Министар Весић истакао је да је развој наше саобраћајне и транспортне инфраструктуре основа за убрзани економски раст Србије и да је највећи број наших пројеката управо у инфраструктури, ако се изузму енергетика и још неке области.

"Захвалан сам на шанси. Трудићу се да ту прилику оправдам и дам свој максимум како би сви пројекти које планирамо били реализовани", рекао је министар Весић и додао да само ове године треба да се заврши 166 километара ауто-путева и брзих саобраћајница, а до краја 2026. године, односно до почетка EXPO-а 487 километара ауто-путева и брзих саобраћајница.

Министар Весић навео је и да ове године треба да буде завршена комплетна брза саобраћајница од Шапца до Лознице што је око 54 километра, затим 50 километара Моравског коридора на деоници од Прељине до Адрана и од Кошева до Трстеника, као и део према Врњачкој бањи.

"Треба да завршимо најмање 35 или 37 километара Дунавског коридора у оквиру кога је 23 км до Пожаревца а остатак између Великог Градишта и Голупца, затим 19 километара ауто-пута Сремска Рача-Кузмин, као и део од Паковраћа до Пожеге који треба да буде пуштен за саобраћај ове године", рекао је министар Весић.

Осим тога, додао је да ће до 30. јула ове године бити завршено 108 километара брзе пруге од Новог Сада до Суботице која ће бити пуштена у саобраћај до краја године.

"Очекујем да ћемо већ до краја године имати прве возове који ће кренути овом пругом. Купили смо пет кинеских брзих возова који полако долазе. У Чешкој ће бити извршена њихова хомологација на европске стандарде тако да ће ти кинески возови који буду возили у Србији бити усаглашени са свим европским стандардима", рекао је министар Весић.

Министар Весић додао је да ће се између Београда и Суботице путовати 80 минута, између Београда и Врбаса 53 минута, а од Београда до Бачке Тополе 64 минута.

То ће, како је истакао потпуно променити начин живота свим градовима који су на траси ове брзе пруге.

Министар Весић нагласио је и да се развојем саобраћајне мреже олакшава индустријска агломерација, повећава мобилност становништва и промовише регионална економска интеграција.

"То су ствари које се тренутно дешавају у Србији развојем ових саобраћајница и пруга", закључио је министар Весић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва