Вести

Весић: Град даје логистику за научни експеримент

Заменик градоначелника Града Београда Горан Весић најавио је да ће Град Београд дати логистику Републичком фонду за здравствено осигурање који ће заједно са Медицинским факултетом и свим релевантним учесницима реализовати један контролисани експеримент, попут оних који су урађени у Барселони, Амстердаму и у другим градовима.

"Експеримент ће подразумевати организацију концерта, а они ће одредити ко долази на тај догађај, да ли само вакцинисани или ће бити потребани антигенски тестови, негативни ПЦР тестови и слично. Пратиће се сви ти људи након тога и можете да будете сигурни да ће се српска наука показати као успешна и да ће сви преносити резултате студије. Драго ми је што су пристали на мој предлог", рекао је Весић.

Град ће платити логистику, а стручњаци ће израдити медицинску студију, појаснио је Весић.

"Радујем се томе јер ће нам резултати студије помоћи приликом доношења одлуке о организацији концерата, фестивала и других већих догађаја. Имаћемо егзактне показатеље како се шири или не шири вирус", навео је Весић.

 

Нови тендер за аутобусе на гас у јуну

Весић је рекао да се одлаже тендер за набавку еколошких возила, односно сто аутобуса на гас, те да се нови тендер очекује почетком јуна након седнице Скупштине града.

Весић је појаснио да је Град у међувремену успео да пронађе повољну линију из Европске Уније.

"Биће нам омогућено да на тридесет милиона евра, колико ће коштати аутобуси, добијемо поврат од три милиона евра, односно десет одсто. Услов је да новим аутобусима на гас укинемо оне аутобусе који имају "евро 2" и "евро 3" моторе. Мислим да је веома добро да Град добије назад три милиона евра и зато ћемо променити модел и пристати на такав услов финансирања", истакао је Весић.

Весић је још једном навео да ће тендер бити поново расписан, како бисмо по много повољнијим каматама, које су иначе врло ниске, и користећи бенефицију вратили у буџет поменути износ.

"То је иначе вредност за десет аутобуса", појаснио је Весић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1