Вести

Весић: Између 400 и 500 овлашћених лица контролисаће клубове у Београду

Спровођење епидемиолошких мера у Београду контролисаће између 400 и 500 овлашћених лица, рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Весић је рекао да је тај број изменама Закона о заштити становништва од заразних болести знатно увећан и да ће допринети да се мере ефикасније спроводе.

Весић је подсетио да су према новом закону, осим санитарних инспектора, којих је 140 на територији целе Србије, за контролу спровођења мера овлашћени и комунални милиционери и комунални инспектори који од сада могу и да пишу казне.

''У Београду је до сада 12 лица контролисало спровођење мера, а сада ће тај број бити између 400 и 500 овлашћених лица. То значи да ћемо ефикасније радити и да ће се ефикасније и спроводити мере'', рекао је Весић.

Весић је додао да је прошле ноћи контролисано око 160 локала у престоници, али да нема информацију колико је казни написано.

Весић је нагласио да су измене закона инициране како би се стало на крај бахатим угоститељима, којих је мање од један одсто, а који праве журке које су легло заразе вирусом.

''Кроз овај закон треба да решимо проблем оних који се смеју држави и организују журке. Очекујемо да се од данас у акцију укључе и полиција и тужилаштво, ти угоститељи треба да одговарају јер највише новозаражених долази са тих журки'', навео је Весић.

Весић је рекао да више од 90 одсто угоститеља поштује мере и затвара локале на време, као и да се већина грађана придржава мера, али да је проблем с малим бројем оних који их крше и не носе маске.

На питање да ли ће се усвојити предлог Кризног штаба да се скрати радно време угоститељских објеката, Весић је рекао да се поштују предлози струке, али да није поштено казнити све зато што између 50 и 100 угоститеља у Београду не поштују мере.

''Неопходно је да се сви укључе у спровођење закона и да заједничким снагама затворимо оне који не поштују мере. Ако то не буде дало ефекта, спремни смо да размотримо и нове мере'', рекао је Весић и подсетио да у Београду око 40.000 људи ради у угоститељству и да њихове породице живе од тога, те поновио да треба наћи меру између заштите јавног здравља и заштите економије.

 

У локалу Ђиласовог функционера журке после 23:00

Весић је рекао да је лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас лицемерно прозвао власт да не сме да затвори угоститељске објекте јер се наводно ''плаши пада рејтинга'', док функционери његове странке, у исто време крше прописане мере и организују журке после радног времена.

Весић је рекао да је комунална милиција ноћас била сведок ''скандалозног случаја'' у Лазаревцу, где је после 23:00 радио само ресторан ''Кристал'' који је у власништву потпредседника Градског одбора ССП Милоша Петковића.

''Сви остали кафићи и ресторани у Лазаревцу били су затворени у 23 часа. То показује лицемерје Драгана Ђиласа који је јуче прозивао државу да не сме да затвори ресторане, а његови функционери праве журке тог истог дана'', рекао је Весић.

Весић је рекао да је нови Закон о заштити становништва против заразних болести донет да се стане на крај онима који се понашају као да вирус не постоји и који мисле да за њих ниједан закон не важи, а такви су Ђилас и Петковић.

Весић је поновио да у Београду у угоститељству ради 40.000 људи који издржавају своје породице и да се држава труди да сачува свако радно место и истовремено заштити јавно здравље.

''У наредном периоду усмерићемо пажњу на оне који намерно крше мере и које једино интересује да зараде, а не да ли ће се неко заразити на њиховим журкама'', рекао је Весић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва