Вести

Весић: Кол центри о вакцинацији отворени у 17 београдских општина

Почело је са радом наших 17 општинских кол центара јер ми у Београду имамо око 350.000 људи који су старији од 65 година и којима ће требати наша помоћ, рекао је заменик градоначелника Горан Весић.

– Према плану Владе прво су се вакцинисали штићеници старачких домова, потом лекари и медицинске сестре и сада долази ред на популацију старију од 75 година, потом на старије од 65 година као и хроничне болеснике. Ми као Град Београд желимо да омогућимо да свака Београђанка и Београђанин добију вакцину и зато ће наши кол центри у наредном периоду позвати наше најстарије суграђане и питати их да ли им је потребна помоћ при регистрацији јер је могуће да неки од њих немају мејл адресу, не знају како да се региструју или чекају да неко други то уради за њих. Наши волонтери ће их позивати, излазити на терен тамо где је потребно и помагати при регистрацији. Разговараћемо са њима и о томе да ли им је потребна помоћ у одласку на место вакцинације јер међу њима има и теже покретних људи, као и људи у селима који су удаљени по 20 километара од дома здравља. Не смемо да дођемо у ситуацију да се неко није вакцинисао зато што није могао, водићемо рачуна да их одвеземо на вакцинацију и ревакцинацију, наши председници општина су у контакту са директорима домова здравља и тако ће изгледати оно што ћемо радити у Београду – рекао је Весић.

Весић је подсетио да је Град Београд поред Сајма предложио Влади и додатних 17 пунктова за вакцинацију.

– Ми смо простор на Сајму потпуно опремили, ту је 12 ординација, чекаонице за 40 људи, место за 400 људи који ће после вакцинације остати на кратком посматрању и поред тога смо понудили још 17 локација међу којима су домови културе и спортски центри, места која имају велике паркинге, велике просторе у приземљу и која ћемо ми опремити и обезбедити да функционишу. Дакле, потпуно смо спремни да се вакцинише свако ко то жели – рекао је Весић, подсетивши да је вакцинација почела у домовима здравља али да је у свакој општини обезбеђено још по једно место за вакцинацију.

Весић је истакао да је организован и посао у приградским општинама, па је тако обезбеђен и превоз медицинских радника из домова здравља да дођу у села и вакцинишу људе.

– Морамо показати да смо способни да велики број људи што пре вакцинишемо како би што пре завршили са епидемијом и вратили се нормалном животу –рекао је Весић.

Весић је подсетио да се у Граду Београду води борба да упоредо са борбом за људске животе ради и привреда.

– Мислим да смо успели да нађемо меру да нам привреда ради и да заштитимо јавно здравље. Број заражених опада јер смо дисциплиновани и мислим да је дошло време да се рад угоститељских објеката продужи до 22 сата како бисмо омогућили онима који послују да плате своје запослене. У Београду у сектору услуга ради 40.000 људи који треба да однесу плату својим фамилијама. Ја сам срећан што се у Београду данас ради јер се не ради ни у Бечу, Минхену, Лондону, Паризу али се код нас ради. Ми смо једна од ретких земаља у Европи у којој се ради и због тога сам веома задовољан, као што сам срећан и због тога што је наш председник успео да обезбеди само ове недеље скоро 1.400.000 вакцина што је много више него у околним земљама. То значи да ћемо брже изаћи из ове ситуације и што пре се вратити нормалном животу – закључио је Весић.

 

 

 

Извор: Курир