Вести

Весић: Комунална милиција креће у контролу буке после 20. октобра

После 20. октобра почиње ригорозна контрола буке из угоститељских објеката на основу овлашћења које је комунална милиција добила новим Законом о буци, најавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

"Већина угоститеља, њих преко 95 одсто, ради нормално и не прави проблеме својим комшијама. Мањи број њих, посебно оних са сплавова, емитује гласну музику и терорише Београђане и сада је последњи тренутак да уложе новац у мере заштите од буке", рекао је Весић и поручио да ће се закон доследно спроводити и да неће бити заштићених.

Новим законом сваки комунални милиционар овлашћен је да у случају да се из угоститељског објекат емитује бука која је већег интензитета и јачине од дозвољене реагује на лицу места, навео је Весић и додао да ће "сваки комунални милиционар бити опремљен уређајем за мерење нивоа буке, такозваним фонометром, па ће моћи да упозори и да одузме средства са којих се емитује музика, али и да забрани рад угоститељског објекта".

Весић је захвалио министарки за заштиту животне средине Ирени Вујовић јер је прихватила иницијативу Града Београда да се донесе нови закон како би се грађани заштитили од појединих бахатих угоститеља који стварају несносну буку.

"Вујовић је била председница општине Савски венац, а грађани те општине уз грађане Старог града и Новог Београда најугроженији су од буке која долази са сплавова, тако да је разумела потребу Града Београда да новим законом добије преко потребне инструменте како би се онима који емитују буку преко нивоа који је дозвољен стало на пут", рекао је Весић.

Београд је припремајући се за овај закон већ урадио акустично зонирање града и утврдио изворе буке, као и дозвољени ниво буке за сваки део града.

"Закон о заштити од буке омогућава нам да смањимо или елиминишемо штетне ефекте буке на здравље људи, да утврдимо граничне вредности буке, као и да се јавности обезбеди приступ информацијама које се тичу буке", поручио је Весић.

Закон о заштити буке предвиђа да ће новчаном казном од 200.000 динара комунални милиционар казнити за прекршај угоститеља ако емитује буку изнад прописаних граничних вредности. Уколико понови прекршај казна је од 500.000 до 1.000.000 динара. Комунални милиционар има право да одузме средство са којег се емитује гласна музика, као и да затвори угоститељски објекат уколико се прекршај понови. Закон је усклађен са директивом Европског парламента и Савета о процени и управљања буком у животној средини.

 

 

Извор: Танјуг/Студио Б