Вести

Весић: Критике за изградњу метроа неосноване и неаргументоване

Београдски метро почеће са изградњом 22. новембра, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић поводом протеста испред Скупштине града и поручио да су све критике и протести на ову тему неосновани и неаргументовани.

Противници градње метроа су они који нису успели да реализују овај пројекат када су за то имали прилику и који обезвређују заслуге садашње власти и Града.

"Захваљујући председнику Александру Вучићу, обезбеђено је 4,6 милијарди за изградњу метроа. Градиће се прве две линије, једна ће бити готова 2028. друга 2030. године," рекао је Весић и додао да су трасе изабране на основу егзактних истраживања и планова.

Одбацујући све критике да се метро гради само по ободу града, Весић је навео да је план да метро обезбеди превоз грађанима из Жаркова, са Бановог брда, Пожешке улице, преко Савског трга и кроз цео Стари град до Карабурме и Миријева.

Прошле године потписан је уговорни споразум о радовима на Макишком пољу, а Весић је најавио да ће радови започети крајем месеца насипањем 1,3 кубика песка на 72 хектара.

Додао је да ће се у фебруару потписати уговор за изградњу депоа, док је у марту планирано потписивање уговора за изградњу саобраћајнице и истакао да ће се "корак по корак" радити како би метро био завршен до планираног рока.

Осврнуо се на то и да ће суграђанима знатно олакшати живот проширење трамвајске мреже, као и увођење БГ воза који ће омогућити становницима удаљених општина да брзо стигну до центра града.

Када је реч о проширењу и модернизацији БГ воза за учешће у том послу заинтересована је руска компанија "Синара", а Весић је изразио наду да ће споразуми о сарадњи ускоро бити потписани.

"Крајем новембра председник Вучић ће отпутовати у Москву, где ће се састати са председником Путином и ја очекујем да ће у том периоду бити потписан први уговор којим ће руска страна именовати компанију која ће радити БГ воз", рекао је Весић и истакао да ће, како је чуо, на железници у Београду радити иста компанија која гради на "Ласточкој" железници у Москви.

Упитан да прокоментарише актуелну тему - синоћње урушавање на градилишту у Јужном булевару, Весић је поручио да је у питању била лажна вест и замолио медије да се не информишу на друштвеним мрежама.

"Оно што је нова вест, то је да је Грађевинска инспекција у овом тренутку већ затворила градилиште и наложила инвеститору да предузме додатне радње за обезбеђивање сигурности", поручио је Весић.

Према његовим речима инвеститор који врши радове на "проблематичном" градилишту имао је дозволу и потребну документацију за градњу.

 

 

Извор: Танјуг