Вести

Весић: Мере Народне банке биће велика помоћ грађанима који купују први стан

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изразио је у име Града Београда захвалност Народној банци Србије и гувернерки Јоргованки Табаковић зато што су прихватили предлог Града Београда и Привредне коморе Србије, који су заједно упутили он и Марко Чадеж, а који се односио на додатне олакшице за куповину првог стана.

"Мере Народне банке биће велика помоћ грађанима који купују први стан као и подршка грађевинској индустрији како би се отклониле негативне економске последице епидемије вируса КОВИД-19", истакао је Весић.

Прва мера Народне банке односи се на одобравање нових стамбених кредита из новоградње становништву.

Од сада, предмет кредитирања, поред потпуно завршених станова, могу бити и објекти у изградњи без обзира на степен завршености, ако је реч о пројектном финансирању банке, код којих је Грађевинска дирекција Србије носилац грађевинске дозволе или су у оквиру мера подршке државе одређеним категоријама физичких лица.

Народна банка је одобрила банкама да могу да кредитирају станове у зградама са минимумом степена завршености од 60 одсто ако је реч о пројектном финансирању друге банке или о пројекту инвеститора правног лица. До сада је то било могуће ако је зграда завршена најмање 80 одсто.

Уместо минималног степена изграђености од 80 одсто, дати су подстицаји банкама за одобравање стамбених кредита не чекајући завршетак стамбеног објекта у целости или у највећој мери, наводи НБС.

На крају, Народна банка је пре око месец донела одлуку да се учешће у кредитима за куповину првог стана смањи са 20 на 10 одсто.

Ове одлуке Народне банке су добре како за грађане који купују први стан, за банке које ће сигурно пласирати средства тако и за грађевинску индустрију која ће лакше продавати станове и брже долазити до капитала који јој је неопходан за градњу.

Привредна комора Србије и Град Београд предложили су Влади Републике Србије да размотри да се неопорезиви део код куповине првог стана са садашњих 40 на 60 квадрата, навео је Весић.

 

 

 

Извор: Танјуг