Вести

Весић: Ми набрајамо урађено, а Ђилас је бројао зарађено

Заменик градоначелника Београда Горан Весић подсетио је да је данас две године мандата власти која је на изборима 2018. године добила подршку 45 одсто Београђана и навео је да су за то време започети и завршени многи инфраструктурни пројекти, отворени нови хотели, смањена незапосленост и увећана просечна плата.

"Основна разлика између нас и Драгана Ђиласа, који је водио Београд до 2013. године, је што ми набрајамо урађено, а Ђилас је бројао зарађено", рекао је Весић.

Према његовим речима, данас је просечна плата у Београду 634 евра, а била је 473 евра, док је незапосленост 8,1 одсто, а била је, додаје Весић, 16,2 одсто.

У Београду је данас, рекао је Весић, скоро 170.000 нових радних места и наша престоница има 40 хотела више.

"Обреновац и Београд добили су још један ауто-пут "Милош Велики" преко кога су повезани са западном Србијом, а сада се ради брза саобраћајница са четири траке која повезује Нови Београд са овим ауто-путем чија је дужина 17 километара", навео је Весић.

Весић је рекао да се сада из Обреновца до Београда долази за 25 минута уместо 45 колико се раније путовало.

Осим тога, Лазаревац, Младеновац, Сопот и Барајево повезани су са центром Београда БГ возом и сада се од станице Вуков споменик у центру Београда до железничке станице Лазаревац путује тачно 63 минута.

"Завршава се обилазница око Београда, деценијски сан за Београђане, а недавно је пробијен и тунел Стражевица. За мање од две године имаћемо читаву обилазницу ауто-путем око нашег града", истакао је Весић.

Према његовим речима, Кула Београд у оквиру Београда на води, највећа зграда на Балкану која ће имати 41 спрат, успешно се гради и тренутно је изграђена до десетог спрата.

"Од 1,8 милиона квадрата, колико ће се изградити у оквиру пројекта Београд на води, већ је изграђено 150.000 квадрата, а сада се гради 750.000 квадрата. Већ три године издајемо грађевинских дозвола и локацијских услова за милион квадрата, а ове године ће бити још више. Зато је Београд највеће градилиште у Европи", навео је Весић.

Весић је подсетио и да је уклоњена пруга из центра Београда и да се пројектује линијски парк по угледу на парк у Њујорку.

Наводи и да се успешно гради нова аутобуска станица у блоку 42 која ће, како је рекао, бити завршена до краја године, чиме ће стара аутобуска станица бити измештена из старог дела града.

Подсећа да је измештена железничка станица из центра града и премештена на Прокоп, док се зграда железничке станице обнавља и биће намењена култури.

Заменик градоначелника указао је да је обновљено 187 фасада од чега 70 фасада у центру Земуна.

"Изменама закона о главном граду омогућили смо да локална самоуправа може да улаже буџетска средства заједно са станарима у фасаде које нису под заштитом државе", рекао је Весић.

Потпуно су реконструисане и улице, наводи Весић, Карађорђева, 27. марта, Џорџа Вашингтона, Рузвелтова, трг Славија и Трг Републике и додаје да је завршена и реконструкција Бранковог моста.

"Реконструишемо Булевар Патријарха Павла, Саве Марковића и Црнотравску улицу чиме смо почели да градимо унутрашњу обилазницу Београда", навео је Весић.

У пешачку зону је претворена улица Страхињића Бана, од Француске до Скадарске улице, затим, Савски трг, Топличин венац, у оквиру којег је реконструисан парк Војводе Вука, а урађена је и пасарела која спаја Калемегдан и Савски кеј.

"Рестауиран је Победник на Калемегдану, споменик кнезу Михаилу, Споменик захвалности Француској, Зиндан капија и капија Карла шестог. Реконструише се Завичајни музеј Земуна у Спиртиној кући као и завичајни музеј Жаркова. Завршено је пројектовање зграде Музеја града Београда у Ресавској. Савски трг се претвара у највећу београдску пешачку зону површине 12.000 метара квадратних на којем ће се налазити споменик Стефану Немањи", рекао је Весић.

Према његовим речима, почела је изградња фабрике за прераду отпадних вода у Великом селу која ће покривати 1,5 милиона људи, а завршено је пројектовање фабрике за прераду отпадних вода у Батајници.

"Почела је изградња канализације на левој обали Дунава, где је очишћено више од 100 километара канала. Изградња регионалног водовода Макиш-Младеновац је стигла до Гроцке, сада пројектујемо одвојке за Гроцку и Врчин чија изградња почиње следеће године, за Умчаре и Пударце, као и водовода до језера Рајковац у Младеновцу", навео је Весић.

Гради се, додаје, Јелезовачки колектор што омогућава да се више од 10.000 домаћинстава из Јајинаца и Кумодража прикључи на канализацију.

"Почели смо изградњу постројења за прераду отпадних вода у Белом Потоку, Пиносави и Међулужју, градимо више од 145 километара водовода у Барајеву, Лазаревцу и Обреновцу", навео је заменик градоначелника.

"Завршена је реконструкција парка Ушће чија је вредност преко шест милиона евра. Уредили смо 47 дечјих игралишта и три игралишта за кућне љубимце. Расписан је тендер за изградњу гробља за кућне љубимце. Купили смо 244 нова аутобуса чиме је просечна старост возног парка ГСП смањена са 11 на око 3,5 године, а ове године се купује још 100 нових аутобуса", набројао је Весић.

Весић је рекао и да је сада просечна плата возача ГСП 74.000 динара, чиме је заустављен одлазак возача у иностранство.

Граде се, наводи Весић, четири нова вртића - Филмски град, Обреновац, Бежанијска коса, Земун, од десет чија ће изградња почети ове године.

"Реконструисан је вртић "Зека" на Звездари, а завршава се комплетна реконструкција Пете гимназије и Земунске гимназије. Завршава се изградња нове школе у Лештанима, најмодерније у Београду, реконструисане су основне школе Владимир Роловић, 1300 каплара, Краљ Петар Други, уређено пет фасада на основним школама", рекао је Весић.

Смањена је, рекао је, и листа чекања деце у вртићима са око 10.000 на 2.000.

"Сваког месеца и даље плаћамо родитељима око 100 милиона дуга који је направио бивши градоначелник Ђилас пошто им је наплаћивао дупло скупље вртиће. До сада је са рачуна града скинуто око три милијарде динара на име дуга, а за те паре смо могли да изградимо 15 вртића", истакао је Весић.

Како је нагласио после више деценија граде се два топловода, Коњарник-Винча и Обреновац-Београд, чиме ће куповина гаса бити смањена за трећину и део Београда грејаће се топлом водом из ТЕНТ-а и метан гасом са депоније.

"Урадили смо топловоде за гашење котларница на Карабурми, Сењаку, Газели и у Земуну. Угасили смо 23 индивидуалне котларнице, а 83 одсто града покрили гасном мрежом", рекао је Весић.

Купљено је, додаје, 65 нових камиона за чишћење снега, Београд-пут данас "крпи" око 200 рупа дневно наспрам 30 колико је радио раније, и реконструисано је око 320 километара улица.

Почела је, подсећа, санација и затварање депоније Винча, највеће комуналне депоније у овом делу Европе.

Градска чистоћа је добила, рекао је, 100 нових возила па сада има 50 цистерни уместо 25.

"За ове две године смо урадили више ствари него што Ђилас може да прода државних секунди када је на власти", закључио је Весић.

 

 

Извор: Танјуг