Вести

Весић: Надамо се да ће нове мере трајати само две недеље

Град Београд ће, као и увек, спровести све мере које је јуче донела Влада Републике Србије, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић, те је додао да ће Кризни штаб Града Београда данас донети одлуку о радном времену угоститељских објеката, која ће ступити на снагу у уторак, 17. новембра.

Посебну пажњу посветићемо јавном превозу и ношењу маски, јер ту је немогуће остварити дистанцу, а удружења таксиста добиће наредбу да не примају клијенте без маске и да их возе само на задњем седишту. Што се тиче позоришних представа, Секретаријат за културу је још јуче дао налог позориштима да представе буду заказане раније, како би биле завршене до 21 сат. Прилагодићемо се свакој мери и све ћемо да урадимо да се одвија друштвени и привредни живот и у оваквим условима, прецизирао је заменик градоначелника.

Нисмо срећни због скраћења радног времена угоститељских објеката, позоришних и биоскопских представа са 23 на 21 сат, истакао је Весић.

Разумемо ову одлуку као нужну и изнуђену меру. Задовољни смо што је Влада Србије нашла меру између потребе да се заштити здравље становништва и да економија ради, јер би затварање угоститељских објеката од 18 сати, како је предлагано, потпуно затворило ову грану привреде у којој само у Београду ради око 40 хиљада људи. Надамо се да ће нове мере трајати само до 1. децембра, како је и најављено, рекао је Весић.

Весић је истакао да је до скраћења радног времена угоститеља дошло јер поједини клубови нису поштовали мере забране и организовали су прославе и концерте после 23 сата.

Ако нису поштовали забрану рада после 23 сата, ти клубови вероватно неће поштовати ни ограничење рада до 21 сат. Зато је неопходно да сви државни органи учествују у спровођењу измена и допуна Закона о заштити становништва од заразних болести, а не само Комунална милиција и комунални инспектори Града Београда и градских општина. Нису одговорни људи који долазе на концерте, већ организатори који зарађују новац на тим концертима. Они крше ограничење радног времена, чиме чине кривично дело и сносе кривичну одговорност за намерно ширење заразне болести, рекао је заменик градоначелника.

Весић је додао да измене закона нису донете да би се кажњавали грађани, већ управо бахати угоститељи које не интересује да ли ће се неко заразити на њиховим концертима.

Весић је апеловао на све грађанке и грађане Београда да поштују све мере, носе маске и чувају себе и друге.

Само тако победићемо ову епидемију и вратићемо се нормалном животу, који сви тако желимо, рекао је Весић.

 

КПГТ Љубише Ристића постаје градско позориште

Весић је изјавио да ће Град Београд преузети оснивачка права над позориштем КПГТ Љубише Ристића.

Љубиша Ристић је највећи југословенски и српски позоришни редитељ модерног доба, а КПГТ је његов животни пројекат и један од највећих у нашем позоришту, који постоји 42 године. Поносан сам јер последње две године ово позориште има континуирану подршку Града Београда. Ово позориште које има своју сцену у Старој шећерани, окупља младе глумце и после четири деценије, представља позоришну авангарду и јединствену појаву у нашој култури, рекао је Весић.

Весић је објаснио да се прошле недеље договорио са оснивачем КПГТ-а Љубишом Ристићем да током 2021. године, а најкасније до 1. јула, Град Београд преузме оснивачка права над овим позориштем.

Као и у случају Театра "Вук", Град Београд ће покривати трошкове рада позоришта и пројектно финансирати представе. Својевремено је Град Београд, по истом принципу, преузео "Звездара театар". Преузимајући оснивачка права, Град ће обезбедити да ово алтернативно позориште нормално ради. Поред тога, позориште се налази у Шећерани која ће до краја године изменом Плана генералне регулације Града Београда бити проглашена простором намењеним за културу, образовање, креативну индустрију и иновације. Град ће откупити Шећерану, а потом ће зграде које се ту налазе бити реконструисане према пројектима Завода за заштиту споменика културе. Тако ће овај, некада индустријски објекат постати нови културни центар нашег града а најважнији садржај ће бити управо КПГТ, објаснио је Весић.

Весић је истакао да је ова одлука захвалност Града Београда Љубиши Ристићу за све што је учинио за културу нашег града и земље. Весић је нагласио да Град Београд улаже у културу више од четири одсто буџета, што је неколико процената више од других главних градова у региону.

Када говорим о тим улагањима, не мислим на нови музеј града, чију изградњу почињемо на пролеће а који ће коштати око 20 милиона евра, нити на нови театар "Бојан Ступица", чија је вредност осам милиона евра, на нову градску галерију на Косанчићевом венцу, која ће коштати око два милиона евра, нити на реконструкцију Позоришта "Дадов", чија је вредност мало већа од милион евра. Сваки динар уложен у културу представља улагање у будућност. Када бисмо могли, давали бисмо више, мада Београд последњих година улаже у културу више него икада деценијама уназад, поручио је Весић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи